Rata de patrundere a telefoniei mobile in tara este de doar 35%Compania britanica Vodafone cauta sa-si mareasca prezenta in China printr-o restructurare a industriei de telecomunicatii din tara, condusa de guvern, informeaza Financial Times.
Şe
Rata de patrundere a telefoniei mobile in tara este de doar 35%Compania britanica Vodafone cauta sa-si mareasca prezenta in China printr-o restructurare a industriei de telecomunicatii din tara, condusa de guvern, informeaza Financial Times.
Şeful executiv al Vodafone, Arun Sarin, a declarat pentru cotidianul financiar ca participatia de 8,9 miliarde de euro a grupului de telefonie mobila in cadrul companiei China Mobile, operatorul wireless lider in China, este doar o miza care poate fi folosita pentru a profita de oportunitati.
Guvernul chinez doreste o reorganizare a sectorului telecom al tarii, care ar putea reduce dominanta pe care o detine China Mobile pe cea mai mare piata de telefonie mobila din lume.
Cea mai discutata posibilitate include despartirea China Unicom, rivalul mai mic al China Mobile, si a diviziei sale de active mobile intre China Telecom si China Netcom, cei doi operatori de telefonie fixa ai tarii.
Analistii din industria de profil sunt de parere ca transferul activelor Unicom catre China Telecom si China Netcom ar putea sprijini competitia pe piata si ar reduce duplicarea investitiilor, in timp ce China adopta tehnologia mobila de generatia a treia.Oportunitatile pentru extindere sunt semnificativeAcest tip de schimbari ar putea oferi Vodafone sansa de a schimba cele 3 procente din cadrul China Mobile intr-un actionariat minoritar mai mare intr-o alta companie chineza mobila, desi Sarin a declarat ca este prea devreme pentru a spune ce forma va lua restructurarea industriei.
Şeful executiv a subliniat faptul ca oportunitatile de crestere in China sunt importante mai ales pentru ca doar 35% din populatia Chinei detine un telefon mobil. Sarin a declarat ca reorganizarea ar putea avea loc anul urmator, adaugand: "Din punctul de vedere al actionarilor nostri, China are o rata de penetrare de 35%, deci vom avea un lung drum de parcurs si bineinteles dorim sa avem in aceasta tara o cota de piata cat mai mare". Participatia de 3% a Vodafone in cadrul China Mobile cumparata pentru 2,05 miliarde de euro valoreaza acum 8,9 miliarde de euro.
Intrebat de reporterii de la Financial Times daca Vodafone se gandeste la o lichidare a participatiei de la China Mobile sau la preluarea unei mai mari participatii minoritare in cadrul uneia dintre companiile de telefonie mobila, cum ar fi China Netcom - daca compania va obtine licenta pentru telefonia mobila -, Sarin a declarat: "Sincer, orice ar vrea guvernul chinez sa facem, cat timp va fi responsabil si corect, o vom face". Vodafone nu se asteapta la o participatie majoritara in cadrul afacerilor wireless din China din cauza controlului detinut de stat.Africa si India sunt alte tinte importante pentru grupul britanicIntre timp, Vodafone este in discutii pentru "un parteneriat mai extins" in India legat de acoperirea mobila si planuieste o extindere in Africa daca isi va asigura controlul asupra celui mai mare operator mobil din Africa de Sud, Vodacom.
Cand Vodafone a castigat licitatia pentru o participatie importanta pentru Hutchison Essar, al patrulea operator mobil din India in februarie, compania britanica a anuntat ca vrea sa ajunga la un acord de impartire a acoperirii mobile cu Bharti Airtel, liderul afacerilor wireless din tara.
Totusi, Vodafone ia in considerare momentan impartirea acoperirii mobile cu alti operatori mobili din India care ar genera reduceri importante ale costurilor de capital si ale cheltuielilor de operare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.