Fostul director al ziarului "Adevarul", Dumitru Tinu, a fost exhumat ieri, pentru efectuarea unei noi expertize medico-legale si criminalistice care sa confirme sau sa infirme ipoteza potrivit careia ziaristul nu ar fi murit in urma unui accident
Fostul director al ziarului "Adevarul", Dumitru Tinu, a fost exhumat ieri, pentru efectuarea unei noi expertize medico-legale si criminalistice care sa confirme sau sa infirme ipoteza potrivit careia ziaristul nu ar fi murit in urma unui accident de circulatie. Ramasitele pamantesti ale lui Tinu au fost duse ieri, in jurul orei 13.30, la Institutul National de Medicina Legala "Mina Minovici" din Bucuresti, unde medicii legisti au inceput efectuarea de noi expertize.
Procurorul de caz, Aurelian Mihaila, de la Parchetul de pe langa Tribunalul Prahova, a spus ca ramasitele pamantesti ale lui Tinu vor fi supuse unor expertize medico-legale, efectuate de o echipa speciala, recomandata de conducerea INML si asistata de experti recomandati de partile implicate in dosar. Mihaila a adaugat ca decizia de exhumare a fost luata in baza Codului de Procedura Penala si are la baza "considerente legate de necesitatea aflarii adevarului, nu neaparat pe o anumita versiune in parte, ci cu privire la toate versiunile avute in vedere". Procurorul a mai precizat ca "examinarea medico-legala in urma exhumarii urmeaza sa fie facuta cu maxima precautie si profesionalism, pentru a fi date raspunsuri complete la obiectivele dispuse anterior in cadrul expertizei complexe criminalistice si medico-legale". "Va fi reinhumat, speram tot astazi (ieri - n.r.) sau in cursul noptii, depinde cat va dura examinarea", a spus procurorul de caz. Acesta a adaugat, referitor la expertizarea ramasitelor lui Dumitru Tinu, ca in cauza nu a fost dispusa si expertiza genetica. "La momentul in care vom avea rezultatele finale pe linie medico-legala se pot face anumite aprecieri", a spus Mihaila.
Rezultatul, peste maximum doua luni
"Medicii legisti vor face mai multe analize in cazul ramasitelor pamantesti ale lui Dumitru Tinu, dar cel mai important pentru ancheta este examenul radiologic complet", a spus ieri Cristian Curca, director adjunct al INML "Mina Minovici" din Capitala. "Corpul exhumat va fi supus unor investigatii medico-legale complexe, iar rezultatele vor fi transmise organelor judiciare", a mai spus directorul adjunct. Potrivit Mediafax, dupa exhumare s-a constatat ca aproape nu mai exista tesut moale, ci doar scheletul osos. Medicii legisti vor preleva si vor conserva os cu os din ramasitele jurnalistului, apoi vor face radiografia fiecarei parti din corp. Anchetatorii au precizat ca, in urma expertizei medico-legale nu se mai pot stabili decat eventuale fracturi ale oaselor, in plus fata de cele gasite de legisti la data mortii lui Dumitru Tinu. De asemenea, legistii au luat si probe de pamant din mormantul lui Tinu, pentru a verifica o eventuala toxicitate. Rezultatul expertizei medico-legale in acest caz poate fi facuta publica intr-o luna, maximum doua.
Iucinu, tinut departe de mormant
Exhumarea corpului lui Dumitru Tinu a inceput ieri dimineata, la ora 07.15, la cimitirul din Breaza, acolo unde era inmormantat. La cimitir a fost prezent si fiul nelegitim al acestuia, Andrei Iucinu, insotit de mama sa, Emilia Iucinu, de avocatul lor, Matei Valeriu si de un expert legist. Fiica legitima a lui Dumitru Tinu, Ana Maria, a fost reprezentata de un avocat si de un expert legist. Andrei Iucinu a spus ca nu a fost anuntat de autoritati in legatura cu deshumarea tatalui sau, el venind la Breaza in baza unor informatii neoficiale si neavand acces in perimetrul mormantului, care, pe durata operatiunilor de deshumare, a fost pazit de jandarmi. "Procurorul de caz, Mihaila Aurelian, mi-a comunicat ca nu imi va permite sa asist la procedura exhumarii, spunandu-mi ca interesul meu va fi aparat de el ca reprezentant al statului", a spus Andrei Iucinu. Fiul nelegitim al lui Dumitru Tinu a spus ca este victima unui abuz, prin faptul ca nici el, nici avocatul sau nu au avut voie sa se apropie de mormantul tatalui sau. Andrei Iucinu a sustinut ca nu are nici o garantie ca cineva ii reprezinta interesele, atata timp cat chiar el, cel care a solicitat deshumarea, nu poate asista la aceasta actiune.
Ana Maria il acuza pe Andrei
In momentul in care sicriul cu ramasitele lui Tinu a fost scos din pamant, zece jandarmi care delimitau zona au creat un gard viu si nu au permis accesul in perimetrul delimitat in jurul mormantului.
Potrivit Mediafax, in momentul in care Emilia Iucinu a incercat sa se apropie de mormantul lui Tinu, avocatul care o reprezinta pe fiica legitima a fostului director de la Adevarul i-a spus: "Terminati cu circul asta ca si-asa ati facut destul rau. Uitati-va ce se-ntampla din cauza dumneavoastra. Sa va fie rusine!". Avocatul familiei Tinu, Dumitru Dragomir, a sustinut ca decizia de exhumare a lui Dumitru Tinu este "ilegala", el acuzand si "costurile foarte mari", de 15-20.000 de euro, ale acestei operatiuni. "Decizia de exhumare nu este legala in primul rand pentru ca are un scop ocult, acela promovat de familia Iucinu in special mediatic, iar in subsidiar - obtinerea unor sume de bani de la familia Tinu. Din punct de vedere juridic, Parchetul a gresit pentru ca nu putea sa dea o astfel de ordonanta de reluare a urmaririi penale atat timp cat ciclul procesual fusese incheiat dupa ce doua instante -Tribunalul Prahova si Curtea de Apel Ploiesti - s-au pronuntat in sensul ca decesul lui Dumitru Tinu a survenit unui regretabil accident", a precizat Dragomir. De asemenea, acesta a acuzat familia Iucinu de afirmatii calomnioase si a sustinut ca Andrei Iucinu a cerut bani de la familia Tinu, atat prin intermediul unor discutii, cat si prin notificari. Dragomir a precizat ca sotia lui Dumitru Tinu, Tamara, si fiica acestuia, Ana Maria, nu au dorit sa vina la deshumare, pentru ca "au anticipat circul pe care il va face familia Iucinu la mormantul lui Tinu". Procurorul prahovean Aurelian Mihaila a fost acuzat de catre avocatul familiei Iucinu ca a ascultat "ordinele" Anei Maria Tinu, fiind mai putin preocupat de procedurile de deshumare.
"Masura abuziva"
Ana Maria Tinu, fiica jurnalistului Dumitru Tinu, a sustinut ca exhumarea tatalui ei este abuziva si extrema. "Este o masura abuziva si extrema. In 2003 am cerut Procuraturii sa redeschida cazul Dumitru Tinu. Procuratura si doua instante au decis, la acea vreme, ca nu exista motive pentru a redeschide acest caz", a spus fiica jurnalistului. Aceasta a adaugat ca Dumitru Tinu a fost exhumat pentru a fi inlaturate suspiciunile lansate in presa.
Cererea de deshumare in cazul fostului director al cotidianului Adevarul a fost facuta de Andrei Iucinu. Prima cerere de deshumare, inaintata in august 2006, a fost respinsa. Iucinu a facut recurs,
acesta fiind admis de prim-procurorul Liviu Tudose, de la Parchetului
de pe langa Tribunalul Prahova, institutie care cerceteaza modul in care Tinu si-a pierdut viata la 1 ianuarie 2003. Desi - la trei luni dupa moartea lui Dumitru Tinu - procurorii au concluzionat ca acesta a decedat in urma loviturilor suferite in accidentul de circulatie de pe DN1, cazul a fost redeschis anul trecut. La data
de 1 ianuarie 2003, Volvo-ul condus de Dumitru Tinu s-a rasturnat
in santul de pe marginea DN 1,
in timp ce acesta se indrepta catre casa de vacanta de la Breaza.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.