De teama sa nu fie si ei chemati la audieri, ministrul Comunicatiilor si presedintele Fondului Proprietatea au retras acceptul dat anul trecut extinderii afacerii Imopost-Posta Romana.Iuliu Winkler, ministrul Comunicatiilor, siAlexandru Paunescu, presedintele FonduluiProprietatea, n-au vrut s-o pateasca precumChiuariu si Nagy Actionarii Companiei Nationale Posta Romana - Fondul Proprietatea (cu 25 la suta din actiuni) si Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (care detine pachetul majoritar de 75% din actiuni) - au refuzat majorarea participarii Postei Romane la capitalul social al Imopost Development SA. Societatea Imopost a fost infiintata in 2005, prin asocierea Postei cu firmele Procema si ComNord. In schimbul unui teren de 8.218,18 mp situat in Calea Victoriei nr. 133-135, Posta a primit 32,954 din actiunile Imopost, societate care va ridica la respectiva adresa un complex imobiliar cu birouri, restaurante si camere de hotel, ce va totaliza aproximativ 55.000 mp construiti. Consiliul de Administratie al Postei a aprobat anul trecut un act aditional prin care mai aducea un teren ultracentral in firma Imopost, urmind sa primeasca in schimb alte 7 procente din afacere, ajungind la un total de 40% din actiunile Imopost. Este vorba de 1.700 mp situati pe Strada Matei Millo nr. 10, in apropierea Salii Palatului. Terenul a fost evaluat de Posta Romana si Imopost la numai 907.200 de euro, adica 534 de euro/mp, cu mult sub pretul zonei, de 3.000 de euro metrul patrat. Pe acest spatiu, Imopost dorea sa ridice o cladire de birouri cu o suprafata construita de 5.000 mp si 25 de apartamente.

Anul trecut, actionarii Postei (Ministerul Comunicatiilor si Fondul Proprietatea) au aprobat includerea terenului din Millo la afacerea Imopost. In septembrie anul acesta, DNA a cerut Cotrocenilor aprobarea pentru inceperea urmaririi penale a lui Tudor Chiuariu, ministru al Justitiei, si a lui Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicatiilor, pentru implicarea in aceasta controversata afacere. Nagy a initiat, iar Chiuariu a aprobat avizarea pozitiva a HG. nr. 377 din aprilie 2007, prin care dispare calitatea de proprietate publica a statului stabilita in 1996 pentru terenul din Calea Victoriei nr. 133-135.

La scurt timp dupa izbucnirea scandalului, care a dus si la blocarea Comisiei speciale de la Cotroceni constituite conform Legii responsabilitatii ministeriale, actionarii Postei Romane au solicitat o sedinta extraordinara a Adunarii Generale, in care atit Ministerul Comunicatiilor, cit si Fondul Proprietatea si-au retras acceptul dat anterior, votind impotriva includerii terenului din Matei Millo in patrimoniul Imopost.

Surse din DNA sustin ca actul aditional prin care se urmarea trecerea acestei suprafete in proprietatea Imopost face si el parte din dosarul deschis deja si in care s-a cerut inceperea urmaririi penale impotriva lui Chiuariu si a lui Nagy. Printre altele, anchetatorii vor sa lamureasca de ce licitatia din 2005 a vizat numai terenul din Calea Victoriei, cind exista o decizie din 2001 a CA Posta Romana prin care se stabilea valorificarea ambelor suprafete, adica inclusiv a celei din Millo nr. 10. Mai precis, de ce s-a preferat un act aditional si nu o licitatie, ceea ce ar fi crescut profitul Postei Romane.

Fondul Proprietatea si-a motivat votul negativ dat in sedinta extraordinara din 5 noiembrie sustinind ca Ąsituatia juridica a acestui activ - imobilul in discutie (din Strada Matei Millo - n. red.) - nu era clara la momentul aportarii acestuia de catre Posta Romana la constituirea Imopost SA".

Afacerea Posta Romana - Imopost a fost prezentata de liderul PIN, Cozmin Gusa, ca fiind legata direct de interesele premierului Calin Popescu Tariceanu.

Firma ATS, prin care Tariceanu importa autoturismele CitroŽn, are sediul central in zona de nord a Capitalei, pe un teren cumparat de la Puiu Popoviciu, omul de afaceri partener cu Sorin Creteanu, asociat in ComNord, firma asociata la Imopost. Mai mult, ComNord este antreprenorul care a ridicat acest sediu al ATS.

Cum s-a dezvinovatit Posta cind a izbucnit scandalul Imopost, pe www.cotidianul.ro/select