Profit de 2,1 mil. lei  in loc de 13
Combinatul nu a mentionat motivele rectificariiActionarii combinatului Oltchim Ramnicu Valcea au reevaluat in scadere afacerile pentru acest an, de la 2,04 miliarde lei la 1,86 miliarde lei, si nivelul p
Profit de 2,1 mil. lei in loc de 13
Combinatul nu a mentionat motivele rectificariiActionarii combinatului Oltchim Ramnicu Valcea au reevaluat in scadere afacerile pentru acest an, de la 2,04 miliarde lei la 1,86 miliarde lei, si nivelul profitului, de la 13 milioane de lei la 2,1 milioane lei, a anuntat ieri combinatul chimic, citat de Mediafax.
Veniturile reevaluate sunt mai mici cu 8,7% decat cele estimate initial, iar profitul este de sase ori mai mic decat ce se previzionase.
O alta modificare, tot in scadere, a vizat cheltuielile bugetate, mai mici cu 8% fata de valoarea anticipata anterior, la 1,86 miliarde lei, potrivit datelor transmise ieri de combinatul valcean Bursei de Valori Bucuresti.
Reevaluarea indicatorilor companiei de stat a fost aprobata, la finele saptamanii trecute, de actionarii Oltchim.
Combinatul chimic nu mentioneaza motivele rectificarii. In primele noua luni, profitul net al Oltchim a scazut de 2,3 ori, la 3,36 milioane de lei, iar veniturile totale au avansat cu 7%, la 1,41 miliarde de lei. In 2006, combinatul chimic a inregistrat venituri totale de 1,81 miliarde de lei, in crestere cu 15%, la un profit in scadere de aproape trei ori, la 8,78 milioane lei.
Actionarii Oltchim au aprobat, la finele saptamanii trecute, si pretul minim la care va fi vanduta Fabrica de Conserve Conservil Raureni, respectiv 16,46 milioane de lei plus TVA, precum si suma minima - 20,55 milioane de lei plus TVA - care va fi obtinuta prin vanzarea in bloc a fabricii de nutreturi combinate FNC, a complexului de pasari Avicola si a celui de porci Suinprod, toate din Babeni, judetul Valcea.Combinatul si-ar putea creste capitalul cu 955 mil. lei, prin conversia unei creante AVASOltchim Ramnicu Valcea si-ar putea majora capitalul cu pana la 954,75 milioane lei, dintre care 508,48 milioane lei reprezinta o creanta a Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului la combinatul chimic. Operatiunea va fi discutata de actionari la 20 decembrie, se mai arata in comunicatul remis de Oltchim Bursei de Valori Bucuresti.
Majorarea capitalului trebuia sa fie discutata de actionari la 15 noiembrie, dar a fost amanata. Daca propunerea va fi acceptata, capitalul Oltchim va creste de la valoarea actuala de 32,35 milioane lei la 987,11 milioane lei, prin conversia in actiuni a creantei detinute de AVAS, cu acordarea drepturilor de preferinta.
In prezent, AVAS detine 53,25% din capitalul Oltchim. Actionarii minoritari vor putea subscrie actiuni de 446,26 milioane lei, proportional cu cotele detinute. Oltchim va emite pentru a-si majora capitalul 9,54 milioane de actiuni, cu o valoare nominala de 0,1 lei pe unitate. Capitalul Oltchim a fost redus prin anularea unei majorari din noiembrie 2003, la 32,35 milioane de lei, de la 354,69 milioane de lei. Diminuarea capitalului a fost operata in baza hotararii Tribunalului Valcea in procesul deschis de SIF Oltenia privind majorarea din noiembrie 2003 si incheiat cu un castig de cauza pentru societatea de investitii financiare, la 25 octombrie.
Actionarii Oltchim au decis in noiembrie 2003 conversia in actiuni a unei creante in valoare de 95,2 milioane dolari detinute de stat.
La acea vreme, actionarul majoritar era fosta Autoritate pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului, cu 53,2%. Hotararea actionarilor a vizat si transferul actiunilor la Ministerul Economiei si Comertului, astfel ca ponderea detinuta de stat in capitalul social al Oltchim a crescut in urma conversiei creantei de la 53,2% la 95,7%. Insa operatiunea a fost contestata de SIF Oltenia in instanta, avand castig de cauza.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.