Ultimele evolutii ale cursului de schimb, care se grabeste sa depaseasca pragul de 3,5 lei, poate alimenta inflatia anuala, care a depasit deja cu doua puncte procentuale tinta pe care si-a propus-o pentru acest an BNR.
De asemenea, dezechilibre
Ultimele evolutii ale cursului de schimb, care se grabeste sa depaseasca pragul de 3,5 lei, poate alimenta inflatia anuala, care a depasit deja cu doua puncte procentuale tinta pe care si-a propus-o pentru acest an BNR.
De asemenea, dezechilibrele economiei romanesti se adancesc, asa cum o arata evolutia deficitului comercial si a celui de cont, care nu mai beneficiaza de intrarile mari de capital, care au acoperit anul trecut circa 90% din deficitul de cont, datorat majorarii importurilor.
Daca acestia sunt principalii factori interni, trebuie sa privim si catre cei externi, unde cresterea constanta a preturilor la materiile prime energetice, in special petrolul, dar si mentinerea efectelor crizei declansate pe pietele financiare internationale de fondurile ipotecare americane (cele care au emis obligatiunile "subprime"), au rolul de a induce un efect inflationist la nivelul intregii economii mondiale. O reducere a efectelor inflationiste ale preturilor la petrol ar putea aparea in cazul in care dolarul ar atinge o paritate de 1,50 fata de euro, situatie insa incerta, avand in vedere faptul ca Banca Centrala Europeana a evitat, la ultima intalnire a conducerii sale, sa lase de inteles ca va efectua o modificare a dobanzii sale de politica monetara.
Cu un astfel de tablou in fata, BNR ar putea decide, in cadrul unei sedinte extraordinare a Consiliului sau de Administratie, o noua majorare a dobanzii de politica monetara, cu un sfert sau o jumatate de punct procentual, la 7,75 sau 8%, dupa ce la sfarsitul lunii trecute aceasta crescuse de la 7 la 7,5%.
Cresterea dobanzii ar avea darul de a atrage mai multa valuta speculativa in piata, asigurand aprecierea leului, dupa ce acum doua luni speculatorii au retras din depozitele de la bancile romanesti circa 520 milioane de euro, nemultumiti de scaderea randamentelor, prin majorarea inflatiei.
O alta arma pe care BNR o foloseste in lupta sa cu inflatia este aceea a rezervelor minime obligatorii (RMO), care sunt de 20% la lei si 40% la valuta. Acestea sunt mult mai ridicate decat cele din celelalte tari membre ale Uniunii, insa au darul de a frana procesul de creditare, care, altfel, ar avea efecte directe asupra inflatiei. "La o reducere semnificativa (a RMO in valuta, n.red.), de 10 puncte procentuale, resursele eliberate vor fi utilizate partial pentru noi credite si partial pentru rambursarea liniilor de credit de la bancile-mama", a afirmat recent guvernatorul BNR.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.