Daca anul trecut Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) a alocat numai 100 de milioane de euro pentru deszapezire, anul acesta, suma s-a dublat. Cei 200 de milioane de euro vor fi utilizati pentru intretinerea in conditii opt
Daca anul trecut Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) a alocat numai 100 de milioane de euro pentru deszapezire, anul acesta, suma s-a dublat. Cei 200 de milioane de euro vor fi utilizati pentru intretinerea in conditii optime a retelei de drumuri nationale, in lungime de aproximativ 15.000 km. Potrivit contractelor, societatile sunt obligate sa faca provizii cu material antiderapant si sa aiba pregatite in permanenta utilajele de deszapezire, cu personal cu tot. CNADNR va achita contravaloarea deconturilor din desfasurarea activitatii propriu-zise de deszapezire, care include combustibil, material antiderapant, utilaje inchiriate si personal. Mai mult de jumatate din fondurile totale pentru deszapezire sunt alocate Regionalei de Drumuri Iasi.

Interesant este ca si in cazul in care nu va ninge prea mult si firmele castigatoare ale licitatiilor nu vor avea ce deszapezi, conform contractelor, ele vor obtine oricum aproximativ 30% din valoarea acestora.

2007 este ultimul an in care contractele pentru deszapezirea drumurilor nationale se vor incheia anual, urmand ca in martie sa fie organizate licitatii pentru intret inerea drumurilor nationale pe o perioada de patru ani.

Umbrarescu a cåstigat opt din noua licitatii la Iasi
Marii beneficiari ai contractelor in valoare de 200 de milioane de euro sunt tot marii mahari ai asfaltului. Astfel, UMB Spedition si Euroconstruct Trading 98, aflate in “clubul” select al firmelor de la Golden Blitz, au castigat contracte de peste 100 de milioane de euro pentru deszapezirea drumurile nationale, in aceasta iarna. UMB Spedition, firma omului de afaceri Dorinel Umbrarescu, arhicunoscut pentru numeroasele contracte de asfaltari pe care le-a obtinut de la Ministerul Transporturilor, a castigat, la Iasi, opt din cele noua licitatii de deszapezire organizate de regionala de drumuri.

CNADNR a alocat pentru “serviciile de inchiriere autoutilaje, autovehicule si personal necesare pentru activitatea de intretinere curenta a drumurilor nationale din DRDP Iasi, in iarna 2007/2008, aproximativ 374,18 milioane de lei (113,3 milioane de euro)”. “Din cele noua licitatii de deszapezire, opt au fost castigate de UMB Spedition. La unele sectii de drumuri nationale, UMB Spedition a participat in asociere cu o alta firma. Asteptam eventuale contestatii, dupa care vom semna contractele. UMB Spedition a avut cel mai mic pret”, ne-au declarat specialistii din DRDP Iasi.

Licitatii adjudecate si la Regionala Bucuresti
Pentru deszapezirea drumurilor nationale care leaga Capitala de alte zone ale tarii, CNANDR va aloca aproximativ 115,12 milioane lei (35 milioane de euro) catre cele sapte sectii ale regionalei, care gestioneaza o retea de drumuri de 2.400 km. Firma Euroconstruct Trading 98, controlata de omul de afaceri Dan Besciu, patronul celebrului restaurant Golden Blitz, frecventat de presedintele Traian Basescu, va deszapezi trei sectiuni ale regionalei Bucuresti. “Licitatia de atribuire a contractelor de deszapezire pentru principalele drumuri care leaga Capitala de alte zone ale tarii s-a incheiat. Contractele vor fi semnate pentru o perioada de patru luni si jumatate”, ne-a declarat Alexandru Bogdan Pintilie, director al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri (DRDP) Bucuresti. El a precizat ca licitatiile la Regionala Bucuresti sunt impartite pe sapte sectiuni. “Castigatoarea licitatiei la regionala Bucuresti Nord este Euroconstruct. Obiectul licitatiei a fost inchirierea de autoutilaje si echipamente de deszapezire, aprovizionarea cu nisip si clorura de calciu, transportul aferent acestora si inchirierea de personal muncitor pentru activitatea de deszapezire”, ne-au precizat specialistii din CNADNR.

Firma Gecor a castigat licitatia la Sectia de Drumuri Nationale Bucuresti Sud, Argecom la Pitesti, Euroconstruct si Saligma la Targoviste, Teldrum la Alexandria, Euroconstruct si Romprest la Buzau si Romstrade la Ploiesti.

Contractele vor fi semnate la sfarsitul acestei luni. “Trebuie sa asteptam doua saptamani pentru eventuale contestatii”, ne-au mai spus oficialii CNADNR.

Numai sapte milioane de euro pentru Brasov
Pentru deszapezirea drumurilor nationale din cadrul DRDP Brasov, cu o lungime de 1.651 km, vor fi alocati circa 26,54 milioane de lei (sapte milioane de euro), iar pentru reteaua de drumuri nationale din judetul Constanta vor fi alocati circa 15,18 milioane de lei (4,4 milioane de euro). Pentru deszapezirea drumurilor nationale din Craiova (1.871 km) vor fi alocati aproximativ 28,11 milioane de lei (8,4 milioane de euro).


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.