Adrian Belu, fost practicant de judo, a castigat medalia de argint, la Taskent (Uzbekistan), la Campionatele Mondiale de Unifight, o disciplina sportiva aparuta in 2000, care consta in parcurgerea unei piste cu obstacole, probe de tir si lupta corp l
Adrian Belu, fost practicant de judo, a castigat medalia de argint, la Taskent (Uzbekistan), la Campionatele Mondiale de Unifight, o disciplina sportiva aparuta in 2000, care consta in parcurgerea unei piste cu obstacole, probe de tir si lupta corp la corp in ring. Unifight, prescurtarea de la Universal Fight, este un sport cu caracter aplicativ, care este utilizat ca forma de pregatire in Ministerul Internelor si Reformei Administrative, Academia Navala "Mircea cel Batran" si Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza". Prin urmare, majoritatea practicantiilor acestui sport sunt cadre militare, numai aproximativ 20 la suta fiind civili. SPORT DUR. Adrian Belu, in varsta de 28 de ani, face parte din Unitatea speciala 70 jandarmi si a practicat timp de 14 ani judo, obtinand medalii la campionatele nationale. Belu a inceput sa practice Unifight in luna aprilie, iar in noiembrie, la Taskent, devenea deja vicecampion mondial. "A fost prima mea competitie la un nivel atat de ridicat. Am reusit sa iau medalia de argint pentru ca am o foarte buna pregatire fizica, fiind fost practicant de judo", a declarat Belu. Vicepresedintele Federatiei Romane de Unifight, fostul voleibalist Marius Cata-Chitiga, a explicat, pe scurt regulile acestui sport: "Aceasta disciplina combina elemente din mai multe sporturi. Prima etapa a concursului consta din parcurgerea unui traseu de aproximativ 60 metri, presarat cu obstacole, in care sportivul trebuie sa foloseasca mai multe tehnici, printre care mersul in maini, mersul taras, catararea si aruncarea cutitelor. Prima etapa dureaza 1,25 minute, urmand apoi au o pauza de un minut, in care sportivii trebuie sa se echipeze pentru lupta din ring, in stilul full-contact, putand folosi orice lovituri tip de lovituri. Lupta in ring se desfasoara, de regula, pe durata a doua reprize, de cate doua minute". Cata-Chitiga a adaugat ca la Taskent s-a desfasurat si un Congres al Federatiei Internationale de Unifight, in cadrul caruia s-a discutat posibilitatea ca acest sport sa fie inclus in programul Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012. "Este un obiectiv indraznet care speram sa se concretizeze. Daca CIO va fi de acord sa devenim sport olimpic, noi, in Romania, avem sportivi care se pregatesc deja pentru Olimpiada", a precizat Marius Cata-Chitiga.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.