Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu s-a ales cu o noua plangere penala, dupa ce fostul director al Spitalului Colentina l-a acuzat la Parchetul General de abuz in serviciu si nerespectarea hotararilor judecatoresti. Dupa cum se stie, prof. dr. Sorin
Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu s-a ales cu o noua plangere penala, dupa ce fostul director al Spitalului Colentina l-a acuzat la Parchetul General de abuz in serviciu si nerespectarea hotararilor judecatoresti. Dupa cum se stie, prof. dr. Sorin Simion a fost inlaturat din fruntea Spitalului Colentina anul trecut in baza ordinelor nr. 576/25.05.2006 si nr. 180/28.05.2006 emise de liberalul Nicolaescu.
Decizia ministrului a fost contestata in instanta de prof. dr. Simion, Curtea de Apel Bucuresti dandu-i in prima faza castig de cauza contabilului de la Sanatate. Hotararea instantei a fost insa atacata cu recurs de catre fostul director al Spitalului Colentina, Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie anuland sentinta instantei inferioare. Concret, prin decizia irevocabila din data de 11 iunie 2007, Curtea Suprema a stabilit ca ordinul 576 din 25 mai 2006 a fost emis in baza unei legi care nu intrase in vigoare si ca urmare, nu putea produce efecte juridice. "In conformitate cu dispozitiile art. 15 alin (2) din Constitutia Romaniei, art. 1 Cod civil si cu principiile generale de drept, legea dispune numai pentru viitor, ea neavand putere retroactiva", se arata in sentinta Inaltei Curti. Judecatorii au mai decis ca "intrucat anularea unui act administrativ are ca efect nulitatea tuturor actelor juridice ulterioare care au fost conditionate, sub aspectul egalitatii, de existenta acestui act administrativ, aceeasi solutie se impune si in privinta Ordinului nr. 180 din 28 mai 2006". In aceste conditii, Curtea Suprema a admis recursul dr. Sorin Simion si a decis anularea ordinelor 576 din 25 mai 2006 si 180 din 28 mai 2006.
Sentinta ignorata
Cu toate acestea, si chiar daca hotararea instantei a fost publicata in Monitorul Oficial, decizia irevocabila a Inaltei Curti de Casatie nu a fost pusa in aplicare de catre ministrul Sanatatii, iar prof. dr. Sorin Simion, in prezent sef al Clinicii de Chirurgie a Spitalului Colentina, nu si-a recuperat nici pana azi postul de director din care a fost inlaturat ilegal dupa cum am putut vedea. Asta din cauza contabilului din fruntea Sanatatii care interpreteaza sentinta instantei supreme intr-un mod cat se poate de aberant. "Prin cererea introdusa la Curtea de Apel Bucuresti (Dosar nr. 7820/2/2006) ati solicitat anularea ordinelor ministrului Sanatatii nr. 576/2006 si 180/2006, fara a solicita si reintegrarea si plata drepturilor salariale. Prin Sentinta nr. 2984/2006 Curtea de Apel Bucuresti a respins actiunea. In urma declararii recursului impotriva sentintei mentionate, Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus: admiterea recursului, modificarea in totalitate a sentintei, admiterea actiunii prin anularea ordinelor atacate. Instanta nu a dispus si asupra platii drepturilor salariale si a reincadrarii in functia detinuta. Fata de acest aspect, nu putem dispune mai mult decat a dispus instanta. Prin urmare, solicitarea dvs. este neintemeiata", sustine Eugen Nicolaescu.
Ministrul omite insa un pasaj extrem de important din sentinta emisa in iunie 2007 in care se precizeaza ca "anularea unui act administrativ are ca efect nulitatea tuturor actelor juridice ulterioare". Cu alte cuvinte, in speta de fata, prin anularea celor doua ordine ale lui Nicolaescu inlaturarea din functia de director al spitalului a prof. dr. Sorin Simion este nula de drept.
Daune de 200.000 de euro
Refuzul inexplicabil al liberalului de a-l repune in functia de director al Spitalului Colentina l-a determinat pe prof. dr. Sorin Simion sa depuna o plangere penala la Parchetul General impotriva ministrului Sanatatii, pe care il acuza de "savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu si nerespectarea hotararilor judecatoresti". Pe langa plangerea penala formulata la Parchet, dr. Simion s-a constituit parte civila solicitandu-i lui Nicolaescu daune morale in valoare de 200.000 de euro. Acesta considera ca ministrul a comis un abuz "atat prin emiterea Ordinelor in prezent anulate, cat si prin refuzul ulterior de a duce la indeplinire dispozitiile unei Decizii pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie producandu-mi grave prejudicii de imagine si afectandu-mi totodata cariera profesionala, precum si cu toate drepturile banesti cuvenite, aferente perioadei cuprinse intre revocarea abuziva din functie si pana la reinstalarea in functie, actualizate si indexate la data platii efective, cu titlu de daune materiale".
De asemenea, intr-o adresa transmisa premierului Tariceanu in care acesta este informat despre abuzul lui Eugen Nicolaescu, prof. dr. Sorin Simion anunta ca va actiona statul roman in judecata la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.