O eventuala fuziune intre Saint-Gobain, cel mai mare producator de materiale de constructii la nivel mondial, si Lafarge, din sectorul cimentului, ar fi nepotrivita, considera analistii, care admit insa ca ar putea aparea presiuni politice pentru cre
O eventuala fuziune intre Saint-Gobain, cel mai mare producator de materiale de constructii la nivel mondial, si Lafarge, din sectorul cimentului, ar fi nepotrivita, considera analistii, care admit insa ca ar putea aparea presiuni politice pentru crearea unui furnizor major pe piata constructiilor, informeaza Mediafax.
Investitorii sunt si ei sceptici in privinta beneficiilor aduse de fuziunea in valoare de 45 de miliarde de euro. Din unificarea celor doua grupuri cu portofolii de afaceri si strategii extrem de diferite ar rezulta economii reduse. Autoritatile franceze nu au oferit niciun indiciu ca sprijina fuziunea.
Grupul de investitii Wendel intentioneaza sa isi mareasca participatia la Saint-Gobain la aproape 17%, devenind astfel cel mai mare actionar al grupului.
Lafarge, ai carei actionari principali sunt Albert Frere si Paul Desmarais, cu o participatie comuna de 16% detinuta prin Groupe Bruxelles Lambert, pare expusa unui risc similar, sustin analistii.
"Cele doua companii ar putea intra in proprietatea unor fonduri sau grupuri straine astfel incat ar putea spori presiunile asupra autoritatilor pentru mentinerea lor in proprietate franceza", a declarat Romain Boscher, analist la Groupama Asset Management. Reprezentantii Saint-Gobain au respins vineri informatia, aratand ca cele doua companii nu sunt compatibile.
Analistii sustin ca nu este indicata o fuziune, intrucat cele doua grupuri au o structura mult prea diferita. Lafarge produce ciment, agregate, beton armat si panouri din gips, in timp ce Saint-Gobain fabrica sticla, izolatori, mortar, conducte si alte materiale de constructii. Singurul element de legatura il reprezinta productia de panouri din gips. Lafarge a raportat la noua luni o crestere cu 4% a vanzarilor pe toate segmentele de activitate, iar profitul net a avansat cu 40%. Profitul EBITDA la nivel de grup a urcat cu 14%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.