O sa avem gaze naturale si pentru Europa, dupa construirea conductei Arad-Szeged.
Nicolae Opris, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), crede ca firmele romanesti vor putea exporta gaze naturale si en
O sa avem gaze naturale si pentru Europa, dupa construirea conductei Arad-Szeged.
Nicolae Opris, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), crede ca firmele romanesti vor putea exporta gaze naturale si energie electrica in statele europene. Opris a precizat ca, in 2008, unii producatori vor functiona doar pentru acoperirea unor avarii in Romania sau in tarile din regiune, dupa ce operatorul pietei de energie - OPCOM - va deveni bursa regionala. El a estimat ca anul viitor consumul de energie va fi aproape egal cu cel din acest an, astfel ca prin punerea in functiune a reactorului 2 de la Cernavoda va fi asigurat un "confort energetic", noteaza Mediafax.
Cei mai mari jucatori pe piata de profil sunt Romgaz, companie detinuta de stat, si Petrom, al carei actionar majoritar este grupul austriac OMV. Productia celor doua companii a acoperit anul trecut circa 70% din consumul national de energie. Atat Romgaz, cat si Petrom au avut in 2006 o productie de peste sase miliarde de metri cubi.Proiectul se lasa asteptatProiectul Arad-Szeged va fi relansat dupa ce reprezentantii Transgaz si cei ai companiei ungare MOL se vor intalni pentru a pune la punct ultimele detalii privind interconectarea retelelor de gaze. Potrivit Transgaz, conducta ar urma sa aiba o lungime de aproximativ 100 de kilometri, din care circa 60 de kilometri pe teritoriul Romaniei. Transgaz a construit circa 25-30% din conducta, investitia totala a companiei romanesti fiind estimata, la nivelul anului 2004, la 25 de milioane de euro.
Proiectul interconectarii retelelor de gaze ale Romaniei si Ungariei pe ruta Arad-Szeged a fost initiat in urma cu cativa ani de MOL si Romgaz, insa pana in prezent nu a fost semnat niciun acord. Discutiile prevedeau livrarea de gaze de catre MOL pe piata romaneasca, scopul fiind diversificarea surselor de alimentare cu gaze a Romaniei, ca o obligatie in vederea aderarii la Uniunea Europeana.
Compania MOL intentiona sa aduca prin conducta Arad-Szeged gaze din Marea Nordului, prin Germania-Austria-Ungaria, pe care sa le vanda pe piata romaneasca. Negocierile au fost sistate, in urma cu doi ani, ca urmare a neintelegerilor privitoare la pretul la care gazele ar fi urmat sa fie comercializate in Romania.
Conducta de gaze Arad-Szeged ar putea fi utilizata si pentru gazoductul Nabucco.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.