Cadavrul lui Dumitru Tinu a fost exhumat luni dimineata, in cimitirul Breaza, ca urmare a unei decizii a Parchetului de pe langa Tribunalul Prahova, in cadrul cercetarilor legate de ipoteza potrivit careia jurnalistul nu ar fi murit, pe 1 ianuarie 20
Cadavrul lui Dumitru Tinu a fost exhumat luni dimineata, in cimitirul Breaza, ca urmare a unei decizii a Parchetului de pe langa Tribunalul Prahova, in cadrul cercetarilor legate de ipoteza potrivit careia jurnalistul nu ar fi murit, pe 1 ianuarie 2003, din cauza accidentului, ci din alte cauze.

Trupul lui Tinu a fost transportat la Institutul National de Medicina Legala, pentru efectuarea unei noi examinari.

Andrei Iucinu a declarat ca exhumarea cadavrului tatalui sau ar fi fost aprobata in urma cererii sale. Aceasta solicitare a fost initial respinsa de procurorul de caz si ulterior admisa de prim procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Prahova, Liviu Tudose.

Iucinu a precizat ca respingerea exhumarii nu este legala pentru ca, sub masca respingerii, se poate ascunde stabilirea exacta a cauzelor mortii si ca autopsia din 2003 este in contradictie cu constatarile de fapt ulterioare, care demonstreaza ca Tinu nu a decedat din cauza accidentului de circulatie, ci din cauze anterioare acestui eveniment.

La 1 ianuarie 2003, autoturismul Volvo condus de Dumitru Tinu s-a rasturnat in santul de pe marginea DN 1, in timp ce acesta se indrepta catre casa de vacanta de la Breaza. Martorii oculari au relatat traiectoria ciudata a masinii conduse de Tinu, care brusc, fara viteza, a intrat pe contrasens, rasturnandu-se in sant. Autopsia a aratat ca Tinu ar fi murit in urma accidentului. Dumitru Tinu s-a nascut la 21 octombrie 1940, Coteana, Olt, a debutat in jurnalism in cadrul ziarului Scinteia. A inceput sa lucreze in 1962 dupa finalizarea cursurilor la Institutul de Limbi Straine si s-a specializat pe Politica Externa in cadrul acestei redactii (in acelasi timp scria referate si luari de pozitie sau cuvantari pentru conducatorii din perioada comunista).

Dupa 1989, Tinu a ajuns sa conduca ziarul Adevarul (ridicat pe structura Scinteii) si sa fie presedintele Clubului Roman de Presa. Dumitru Tinu a condus Adevarul in perioada in care se dorea o schimbare de perceptie de catre public a orientarii publicatiei de la "aservirea puterii" (comuniste si mai tarziu a lui Ion Iliescu). Cristian Tudor Popescu spunea despre Adevarul ca era "ziar de propaganda stangista ordinara si jenanta".

Pe langa actionariatul majoritar la Adevarul, Dumitru Tinu era implicat si in alte afaceri. El era actionar (inainte de deces) la: Colosal Import Export (firma specializata pe logistica si import-export), Ecopress Marul de Aur (firma fara obiectiv declarat) si Compania Hoteliera Grand Marriott.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.