PULSUL MEDICINEI
Virusul hepatitic C stie de frica interferonului si ribavirinei. Interferonul nu omoara direct virusul C, ci stimuleaza formarea de anticorpi si de limfocite.

Ribavirina este insa un antiviral. El inhiba o enzima care duce la inmultirea virusului C. De fapt, caror bolnavi infectati cu virus C li se aplica aceste tratamente brutale si scumpe? Exista pacienti care au transaminaze normale, dar in urma punctiei in ficat se descopera leziuni care evolueaza.

Prof. dr Alexandru Oproiu spune ca acesti pacienti, desi au analiza de transaminaze normale, au incarcatura de virusuri si din aceasta perspectiva li se face punctie si analiza de laborator pentru ficat.

Punctia stabileste gradul de inflamatie din ficat, dar punctia stabileste si gradul de fibroza, adica de tesuturi hepatice scoase din functiune prin veritabile cicatrice.

In urma punctiei se stabilesc niste scoruri. Scorul inflamatiei din ficat se intinde de la 0 la 18. Iar scorul pentru fibroza este de la 1 la 6, la gradatia 6 fiind ciroza. Sunt tratati cei cu inflamatii in ficat indiferent de scor si cei cu leziuni de fibroza la scorul de 2 sau mai mari.