Distributie: Nicole Kidman, Daniel Craig
Imagine: Rainer Klausmann
Montaj: Hans Funck & Joel Negron
Regie: Oliver Hirschbiegel
Din cand in cand pamantul este invadat de creaturi ciudate - monstri sau extraterestri. Din fericire, aceasta se intampla in lumea fictionala creata de cinematografie. In cel mai recent film in care este distribuita actrita Nicole Kidman este vorba tot de o invazie, dar una mai subtila.
Ca urmare a exploziei navei Patriot, bucati din aparatul spatial ajung in diferite locuri ale Statelor Unite. Aceasta naveta avea la bord un organism ciudat si in momentul in care oamenii intra in contact cu fragmentele aparatului de zbor capata o boala stranie. Acest spor de origine necunoscuta modifica ADN-ul uman in timpul somnului astfel ca la trezire personalitatea celor infectati este schimbata. Cum, din nefericire, boala e transmisibila, se ajunge in scurt timp la o epidemie la scara planetara. Oamenii devin calmi si singura lor grije este sa ii infesteze pe cei inca sanatosi. Partea buna a aceste boli este faptul ca razboaiele dispar si pana si Hugo Chavez si George Bush JR ajung prieteni.
In aceasta ecuatie, Nicole Kidman este un medic psihiatru care se impotriveste acestui flagel. Fiind infestata la randul ei cu aceasta noua boala, ea trebuie sa stea treaza, fiindca somnul o poate face asemenea celor cu creierul sters.
Este aproape un truism sa spunem ca si acest film este un remake. Din negurii cinematografiei a fost scos la suprafata sf-ul "Invasion of the Body Snatchers" din 1956, realizat in perioada razboiului rece, considerat multa vreme o alegorie a McCarthyismului din anii'50. In 1978 a fost produs un remake cu Donald Sutherland si Jeff Goldblum in rolurile principale (e considerata cea mai buna versiune de pana acum) si in 2007 a iesit pe piata aceeasi poveste refacuta si cu un un titlu scurtat.
Invazia este, in parte, creatia regizorului neamt Oliver Hirschbiege, care a semnat si "Der Untergang", filmul despre Adolf Hitler, in care joaca si actrita de origine romana Alexandra Maria Lara. Fiindca studiourile Warner Bros nu au fost multumite cu ceea ce a realizat Oliver Hirschbiege, au mai angajat un regizor care a refilmat unele scene. Cu toate acestea, lung-metrajul are unitate si, chiar daca sfarsitul e previzibil, reuseste sa pastreze suspansul pana aproape de final.
Filmografie Oliver Hirschbiegel:
The Invasion (2007)
Ganz gewöhnlicher Jude, Ein (2005)
Untergang, Der (2004)
Mein letzter Film (2002)
Experiment, Das (2001)