"Avand in vedere evoluția ratei de penetrare a telefoniei mobile in ultima perioadă (90,5% in iunie 2007, 80,7% in decembrie 2006, 68,8% in iunie 2006), estimăm că pragul de 100% va fi depășit la inceputul anului 2008. Autoritatea Națională de Reglementare in Comunicații și Tehnologia Informației (ANRCTI) culege datele statistice de la furnizori la jumătatea și la sfarșitul fiecărui an și in mod sigur raportul de la jumătatea anului 2008 va arăta că rata de penetrare a depășit 100%", a declarat vineri pentru NewsIn președintele ANRCTI, Dan Georgescu.
El a explicat că rata de penetrare poate depăși pragul de 100%, deoarece există persoane care au mai mult de un abonament. "La sfarșitul anului 2006, media penetrării telefoniei mobile la nivelul Uniunii Europene era de 103%. Existau la acel moment 17 state membre care depășiseră rata de penetrare de 100%. La a nivelul lunii octombrie a anului 2006, in Luxemburg penetrarea telefoniei mobile era de 171%, in Italia de 134%, iar in Lituania de 133% de locuitori", a mai spus Georgescu.
Oficialul ANRCTI a precizat că o consecință a ratei de penetrare din ce in ce mai ridicate a serviciilor de telefonie va fi că jucătorii iși vor schimba strategiile de marketing ce vizează majorarea cotei de piață, orientandu-se către menținerea bazei de clienți, ceea ce va determina creșterea numărului de clienți pe bază de abonament. Mai precis, orientarea va fi către migrația clienților dinspre prepay către postpay, in condițiile in care in prezent peste 65% din SIM-urile active sunt de tip prepay, potrivit lui Georgescu.
"In condițiile in care al treilea operator de telefonie mobilă ca mărime va confirma tendința de creștere - lucru care ar putea fi facilitat, printre altele, prin politica de interconectare -, iar al cincilea operator de telefonie mobilă va reuși să asigure acoperire națională - situație care poate fi inlesnită, de pildă, prin impunerea obligațiilor de colocare și roaming național - se poate estima că nivelul concurenței va determina continuarea creșterii ratei de penetrare. De asemenea, se poate estima că portabilitatea numerelor in telefonia mobilă va facilita reducerea barierelor la schimbarea furnizorului și creșterea nivelului concurențial al pieței", a explicat președintele ANRCTI, care a precizat că previziunile făcute se aplică numai dacă noile politici de reglementare propuse de Autoritate vor fi implementate.
Noile politici de reglementare ale ANRCTI sunt prezentate in Documentul de poziție privind strategia de reglementare a sectorului comunicațiilor electronice din Romania pentru perioada 2007-2010.
In condițiile in care noile politici de reglementare propuse de ANRCTI vor fi implementate, rata crescută de penetrare va fi principalul factor care va determina creșterea traficului. Estimările TASC Consulting, consultantul Autorității, arată că, in condițiile menționate, traficul total in rețelele de telefonie mobilă ar atinge 21.4 miliarde de minute anul viitor, 23,7 miliarde de minute in 2009 și 25,4 miliarde de minute in 2010.
In aceleași condiții, TASC Consulting a estimat că tariful mediu pe minut pentru convorbiri in rețelele mobile ar scădea pană la 0,25 RON in 2010.