Agentia italiana de presa TGcom relateaza ca mii de romani au traversat, in aceasta saptamina granita dintre Italia si Austria, "in autoturisme supraincarcate", intr-un adevarat exod provocat de decretul privind expulzarile in cazul infractorilor imi
Agentia italiana de presa TGcom relateaza ca mii de romani au traversat, in aceasta saptamina granita dintre Italia si Austria, "in autoturisme supraincarcate", intr-un adevarat exod provocat de decretul privind expulzarile in cazul infractorilor imigranti.

Carabinierii italieni controleaza in special autoturismele cu numere de inmatriculare romanesti sI ucrainene, la ultimul punct de achitare a taxei pentru autostrada sau in ultima zona de servicii, inainte de frontiera. Site-ul mentiont il citeaza pe un comandant al carabinierilor, Fabio Pasquariello, care a declarat ca politia a controlat 2.500 de persoane, majoritatea din masinile romanesti, si cel putin tot atitea au trecut necontrolate pe autostrada. Cele mai multe dintre mijloacele de transport utilizate de romani erau supraincarcate, politia descoperind, in doar citeva ore, bani si diverse obiecte a caror provenienta nu a putut fi dovedita: un scuter furat la Milano, un altul furat la Brescia, un flex electric, o bormasina electrica, o bicicleta, un kg de pandantive din aur, 30 kg de argint, 13 ceasuri de mina, un laptop, o camera video, 1.280 de franci elvetieni, un ceas artizanal in valoare de 36.000 de euro si chiar o sabie.

Politistii italieni spun ca e nevoie de controale nu doar la intrarea in tara, ci si la iesirea din Italia, avind in vedere ca nu mai exista frontiere in spatiul Schengen.

Pagina on-line a agentiei TGCom. mai noteaza ca 9 romani au fost arestati la Roma sub acuzatia ca ar fi terorizat, de citeva luni, soferii unor vehicule, furindu-le portofele si telefoane mobile. Carabinierii au arestat noua dintre membrii bandei de romani, care actiona noaptea la periferia de sud a Romei. Cei noua au fost transferati la Penitenciarul Regina Coeli, iar politia ancheteaza inca doua romance banuite de complicitate.

Intelectualii italieni iau apararea romilor Peste 1.500 de persoane au semnat o petitie lansata pe internet de un grup de intelectuali italieni impotriva rasismului si a discriminarii romilor. Potrivit cotidianului "Corriere della Sera", petitia on-line sustine ca niciun popor nu este infractor, iar scriitorii se declara "satui de deriva rasista de pe intreg teritoriul Italiei, agravata, din pacate, de moartea violenta a Giovannei Reggiani".

Scrisoareaa denunta "criminalizarea in masa", alimentata de articolele aparute in ultimul timp in presa. "O femeie a fost violata si ucisa la Roma. Criminalul este cu siguranta un barbat, probabil un roman. Romanca este si femeia care, sarind in fata unui autobuz pentru a-l opri, a incercat sa ii salveze viata victimei.

Crima groaznica tulbura Italia, gestul de altruism este uitat", se arata in textul citat. "Ura si suspiciunea alimenteaza generalizarile, toti romanii sint romi, toti romii sint hoti si asasini, toti hotii si asasinii trebuie expulzati din Italia", spun intelectualii italieni, precizind ca potrivit raportului despre Criminalitate (1993 - 2006) infractiunile sint la cel mai scazut nivel din ultimii 20 de ani, dar a crescut violenta domestica si numarul crimelor pasionale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.