Mai multe licee din Capitala au realizat proiecte pe mediu, pe care le-au ,,vindut’’ unor potentiali sponsori, adunati la Liceul Lazar din Bucuresti.

Asociatia ,,Asistenta si Programe pentru Dezvoltare Durabila - Agenda 21’’ a organizat vineri la Liceul Lazar din Bucuresti o sesiune de proiecte pe tema dezvoltarii durabile. Coordonati de profesori, elevii au elaborat proiecte pentru colectarea hirtiei si a altor materiale reciclabile, pentru organizarea unor campanii pentru promovarea produselor ecologice, ingrijirea spatiilor verzi, folosirea rationala a apei si a energiei electrice. Ei le-au prezentat cu tot tacimul – slide-uri, panouri, brosuri - unor companii si institutii publice, precum Apa Nova Bucuresti, Media Factory, Primariile sectoarelor 2 si 3.

De exemplu, Colegiul National ,,M. Basarab’’ a propus un proiect care sa promoveze mersul pe bicicleta, din cauza traficului aglomerat si a poluarii provocate de masini. Elevii vor sa faca parcari pentru biciclete si sa propuna proiectul in mai multe licee. Toata afacerea i-ar costa 7.600 de euro. Cei de la Colegiul National ,,Gh. Lazar’’ vor sa educe tinerii sa fie consumatori critici. Astfel, ei au ales trei produse preferate de tineri (lapte, i-pod, prezervative), pe care sa lipeasca etichete cu insemne ecologice. Treaba asta i-ar costa 3.300 de euro.

Elevii de la Colegiul Tehnic de Posta si Telecomunicatii ,,Gh. Airinei’’ vor sa ia legatura cu o firma de salubrizare care sa-i ajute la ridicarea gunoaielor din jurul liceului, proiect estimat la 1.500 de euro. Colegii lor de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentara ,,Dumitru Motoc’’ si-au propus sa cumpere containere, in care sa colecteze separat hirtia, plasticul, metalul si sa monteze contoare de energie electrica si apa in scoala si in camin. Proiectul lor ar costa cam 10.000 de euro.

Grupul Scolar "Nichita Stanescu" are un proiect prin care vrea sa reduca volumul de munca rezultat in urma aruncarii deseurilor de hirtie prin cumpararea unor manusi si amenajarea unui loc special pentru colectarea de maculatura. Bugetul lor ar fi de aproape 4.300 de euro, finantare pentru care au semnat deja un parteneriat cu Primaria Sectorului 3.

Adolescentii de la Colegiul Tehnic ,,Media’’ vor sa monteze banci si un foisor in curtea liceului, sa planteze flori si gazon, sa paveze aleile si au nevoie de 38.000 de euro. Cei de la Colegiul National ,,Gh. Sincai’’ vor sa aiba grija de parcul Tineretului, de linga liceul lor, si sa amplaseze containere pentru dejectii canine. Costul proiectului lor ar fi de 5.400 de euro.

Chiru Epsica, director adjunct la Apa Nova Bucuresti, a declarat pentru Cotidianul ca i s-au parut interesante proiectele de la Liceul Lazar si cel al Colegiului Basarab, cu parcarile de biciclete. ,,Am venit sa vad cum gindeste tinara generatie si vom discuta ideile lor, pentru a vedea cum ii putem ajuta’’, ne-a adaugat acesta. Catalin Buga, director de productie la Media Factory, ne-a zis ca i-au placut proiectele cu bicicletele si cel cu parcul Tineretului, ,,doar ca aici trebuie vazut daca li se aproba autorizatia pentru amenajarea containerelor pentru dejectii canine’’.