Fotbalistul argentinian a primit un loc de veci in cimitirul suporterilor echipei Boca Juniors.

Esarfele in culorile clubului, fotografiile cu autograf, tricourile personalizate, o cina mai mult sau mai putin romantica in compania idolului sau site-urile de promovare in limba chineza nu mai sint suficiente pentru industria fotbalului. Ultimul trend in materie pentru cucerirea vesnica a fanilor il reprezinta cimitirele. Inovatia nemtilor de la Hamburg a avut ecou tocmai in America de Sud, la vulcanicii fani de pe La Bombonera. Conform „The Guardian", suporterii echipei argentiniene Boca Juniors isi vor putea cumpara locuri de veci intr-un cimitir in care vor fi inmormintati numai fanii gruparii. Cel mai cunoscut fost fotbalist al echipei, Diego Armando Maradona, a primit deja cadou din partea echipei un loc in cimitirul clubului. Un dar cam cinic daca tinem cont de problemele medicale pe care le-a avut starul argentinian in ultimii ani.

Mormintele fanilor se vor amenaja intr-un colt special dintr-un cimitir care se afla la 30 de kilometri de Buenos Aires. „Familiile decorau mormintele cu steaguri si fulare cu insemnele echipei. De asemenea, multi dintre fanii lui Boca au lasat instructiuni familiei ca, dupa ce vor fi incinerati, cenusa lor sa fie imprastiata pe gazonul din La Bombonera. Ei vin in timpul saptaminii pentru a face acest ritual pe terenul de fotbal", a declarat unul dintre oficialii clubului, Orlando Salvestrini. „Dupa ce termina, in multe locuri se vad mici gramezi de cenusa", a adaugat ofiterul de presa de la Boca, Laura Acosta. Obiceiul se va pastra si dupa organizarea locurilor de veci speciale, care vor costa intre 750 si 3.000 de euro, chiar daca acestea vor fi amenajate cu gazon de pe stadionul pe care joaca Boca.

Deocamdata, in cimitirul clubului a fost mutat si mormintul fostului portar al echipei, Juan Estrada, care a jucat in urma cu peste 70 de ani, dar si al vedetei din urma cu jumatate de secol, Julio Elias Musimessi. Cimitirul are 3.000 de locuri, iar in centrul lui se afla o fintina decorata in galben si albastru si cu sigla clubului. „Fanii lui Boca sint foarte pasionati. Dragostea lor pentru echipa este eterna, iar moartea nu ii poate desparti de club. Miine poate vom fi toti in cer si vom incuraja echipa de acolo", si-a justificat afacerea noul director de marketing al clubului, Orlando Salvestrini.

Idee germana SV Hamburg, din prima divizie germana, a fost clubul care a patentat acest tip de afacere. Cimitirul este mai mic, de doar 500 de locuri, dar se afla la doar 50 de metri de stadion. Inca din faza de proiect, 15 fani au dorit sa fie primii clienti, indiferent de tarife. Conform reprezentantilor clubului, la cerere, clientii vor putea fi inhumati pe cintece ale suporterilor, iar sicriele vor fi inscriptionate cu sigla clubului.

Atac rasist cu stema lui Arsenal. Detalii pe www.cotidianul.ro/select