Autoritatile pakistaneze au ridicat joi noapte arestul la domiciliu pentru fostul premier Benazir Bhutto, a anuntat un oficial, relateaza AFP.

„Ordinul de arest la domiciliu a fost anulat, dar pentru protectia sa am pastrat dispozitivul obisnuit de politie", a anuntat secretarul de Interne al provinciei Pundjab.

Bhutto a fost plasata in arest la domiciliu luni noapte, in Lahore, de catre autoritati, care spun ca au dorit astfel sa o impiedice sa participe la o manifestatie, din cauza unor amenintari cu un atentat sinucigas. Politia se afla in continuare in apropierea resedintei lui Bhutto, pentru a-i asigura securitatea, potrivit responsabililor.

Bhutto a cerut marti, pentru prima data, demisia lui Pervez Musharraf din functia de presedinte, precum si ridicarea starii de urgenta, decretata de acesta in urma cu 12 zile. Bhutto a fost premier in perioada 1988-1990 si 1993-1996. La 18 octombrie, cind a revenit in Pakistan din exil, a fost vizata de cel mai singeros atentat sinucigas din istoria Pakistanului, soldat cu 139 de morti si peste 400 de raniti.

Bhutto a mai spus ca este imposibil sa se organizeze alegeri „libere si corecte" in timpul starii de urgenta, referire la legislativele anuntate de Musharraf, care ar urma sa aiba loc inainte de 9 ianuarie.

Fostul premier pakistanez a mai declarat ca guvernul de tranzitie numit vineri pentru organizarea alegerilor legislative din ianuarie este „inacceptabil". Ea a facut aceste comentarii in prima sa conferinta de presa dupa perioada de arest, la Lahore.

„Acest guvern de tranzitie este o extensie a Ligii Musulmane a Pakistanului-Q (PML-Q, partidul lui Musharraf) este inacceptabil", a adaugat ea. „Nu vom discuta cu dictatorii, strategia noastra este cea a reinstaurarii democratiei", a spus Benazir Bhutto.

Intre timp, fostul presedinte al Senatului pakistanez Mohammedmian Soomro, numit premier interimar pentru organizarea alegerilor legislative la inceputul lunii ianuarie, a depus juramintul vineri, in fata presedintelui Pervez Musharraf, alaturi de ceilalti ministri ai cabinetului. Soomro, in virsta de 57 de ani, este un fost bancher si membru al partidului presedintelui, Liga Musulmana a Pakistanului-Q (PML-Q) si foarte apropiat de presedintele Pervez Musharraf.

Generalul Musharraf intentioneaza sa metina starea de urgenta pina la alegeri, programate inainte de 9 ianuarie, in pofida protestelor opozitiei si comunitatii internationale, care considera ca alegerile nu pot fi libere si transparente in aceste conditii.

Musharraf invoca, pentru a mentine starea de urgenta, amenintarea pe care o reprezinta islamistii radicali, care si-au intensificat recent atentatele singeroase in toata tara si ai caror militanti, apropiati de al-Qaeda si talibani, cistiga teren in nord-vestul tarii. Parlamentul a fost dizolvat joi la miezul noptii, pentru prima data in istoria Pakistanului.