Cu sute de ani in urma, castelanii reuseau cu greu sa se incalzeasca in serile mai reci de toamna tarzie. Atunci cand vapaia focului nu se strecura in toate coltisoarele, o cana cu vin fiert amestecat cu mirodenii putea sa descreteasca fruntile si sa
Cu sute de ani in urma, castelanii reuseau cu greu sa se incalzeasca in serile mai reci de toamna tarzie. Atunci cand vapaia focului nu se strecura in toate coltisoarele, o cana cu vin fiert amestecat cu mirodenii putea sa descreteasca fruntile si sa aduca din nou zambetul pe buze.

Este ideal in serile reci, dupa o plimbare lunga prin frig sau dupa o zi obositoare la serviciu. Tot ce trebuie sa faceti este sa combinati vinul dumneavoastra preferat cu mirodeniile pe care le considerati potrivite. Se incalzeste pe foc, se strecoara si se serveste in pahare de sticla termorezistente sau in cani. Important este sa nu fierbeti vinul, pentru ca-si va pierde din calitati, in special din tarie. Lasati-l pur si simplu la foc mic, doar cat sa se incalzeasca, iar mirodeniile sa-si lase gustul si aroma.


IDEI. Scandinavii obisnuiesc sa amestece intr-un vas, pe foc, o cana si jumatate de apa, o jumatate de cana de zahar, cateva cuisoare, un betisor de scortisoara si 4 samburi de cardamom. Dupa ce fierbe, se ia de pe foc si se lasa deoparte la temperatura camerei cateva zile. Se amesteca vinul cu acest sirop strecurat si se lasa pe foc, fara sa dea insa in clocot. La sfarsit se adauga cateva migdale si stafide.

Germanii pregatesc o reteta speciala, pe care noi am putea-o numi poetic "vin imbujorat". Se lasa sa clocoteasca o cana cu apa impreuna cu 4 linguri cu zahar, doua linguri cu suc de portocale, putina coaja de portocala, un betisor de scortisoara si cateva cuisoare. Dupa primul clocot se reduce flacara si se mai lasa inca 20 de minute, fara sa atinga punctul de fierbere. Se strecoara, iar lichidul se pune din nou pe foc, adaugand si o sticla de vin rosu. Se lasa pe foc doar cat sa iasa aburi aromati.    

Romanii obisnuiesc sa pregateasca o bautura foarte aromata in care se lafaie felii de fructe. Se face pe foc un sirop de zahar si se adauga cuisoare, scortisoara si nucsoara. Se toarna vin rosu si se lasa pe foc fara sa clocoteasca. Se strecoara, se toarna in pahare si se pune cate o felie mai mare de portocala sau mandarina.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.