Ambasadorul SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman, a criticat ieri dur parlamentarii Romaniei pentru modificarile aduse Codului penal si Codului de procedura penala.
Taubman a spus ca propunerile de amendamente pentru Codul penal si Codul de proced
Ambasadorul SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman, a criticat ieri dur parlamentarii Romaniei pentru modificarile aduse Codului penal si Codului de procedura penala.
Taubman a spus ca propunerile de amendamente pentru Codul penal si Codul de procedura penala sunt "destul de ingrijoratoare, pentru romani si pentru prieteni ai Romaniei”. Taubman a apreciat ca este la fel de ingrijorator faptul ca recentele amendamente "au fost adoptate aproape fara dezbateri”, aproape fara consultari cu autoritatile judiciare si cele responsabile de aplicarea legii. „Unii au descris acest lucru ca fiind un efort de eliminare a independentei procurorilor, obtinuta din greu, aceasta fiind o componenta esentiala a reformelor judiciare din Romania”, a precizat ambasadorul. El a adaugat ca nici opinia publica, nici ONG-urile nu au avut ocazia sa evalueze impactul amendamentelor.
"Ştim ca aceste probleme exista in Romania, exista in orice societate, inclusiv in cea din care provin eu. Nu este imaginatia noastra; am vazut cu ochii nostri, inclusiv in ultimele saptamani", a spus Taubman.
"Instrumentele si tehnicile de ancheta pe care acesti parlamentari doresc sa le elimine in Romania sunt exact cele care sunt folosite la scara larga atat in Europa, cat si in Statele Unite in scopul de protejare a bunului public si de tragere la raspundere a oficialilor de la toate nivelurile", a adaugat Taubman.
"Este oare logic sa legiferezi o limita de 6 luni pentru anchetele penale? Foarte putini capi ai mafiei ar fi fost vreodata condamnati sau arestati pe o astfel de baza juridica. Este oare logic ca suspectii retinuti - inclusiv criminali sau violatori - sa fie eliberati din arest dupa 24 de ore daca avocatul apararii nu se prezinta in fata instantei?", s-a mai intrebat Taubman.Taubman apara presaNicholas Taubman s-a declarat surprins ca "atunci cand un post de televiziune a difuzat recent un reportaj referitor la un presupus act de coruptie al unui oficial, reactia unora a fost de a ataca institutia de presa si jurnalistii care au realizat reportajul", referindu-se la cazul Remes.
El a spus ca s-a intalnit recent cu membrii a doua organizatii neguvernamentale in domeniul mass-media - Centrul pentru Jurnalism Independent si Agentia de Monitorizare a Presei, si a spus ca acestia sunt ingrijorati cu privire la potentialul impact al amendamentelor aduse Codului penal si Codului de procedura penala asupra activitatii vitale a jurnalistilor din Romania.
In legatura cu ONG-urile, ambasadorul a spus ca aceste organizatii pot ameninta "grupurile de interese". El a subliniat importanta ONG-urilor mai ales prin prisma faptului ca acestea "trag la raspundere, spre beneficiul cetatenilor, autoritatile guvernamentale si companiile, pentru actiunile lor".
Taubman a apreciat ca organizatiile neguvernamentale sunt actori esentiali in promovarea bunei guvernari si subliniaza faptul ca succesul reformelor si lupta impotriva coruptiei depind de vointa publicului de a fi un participant activ la procesul democratic.Olteanu: "In Romania, legislatia o fac romanii"Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat ca ambasadorul SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman, si-a obtinut mandatul de ambasador intr-un mod in care in Romania ar fi considerat „coruptie”, adaugand ca „in Romania, legislatia o fac romanii”.
„Este cazul ca domnul Taubman sa-si canalizeze actiunile pe reprezentarea intereselor SUA in Romania. Daca doreste sa se pronunte asupra constrangerilor asupra libertatii aduse prin recenta legislatie din SUA, dupa 2001, este liber sa o faca”, a declarat Bogdan Olteanu, in replica la declaratiile ambasadorului american referitoare la modificarile aduse de Parlament Codului penal si Codului de procedura penala.
„In Romania, legislatia o fac romanii. Faptul ca domnul Taubman si-a obtinut mandatul de ambasador intr-un mod in care in Romania ar fi considerat coruptie, nu-i permite sa faca in Romania declaratii care, facute de un ambasador european in SUA, ar fi dezvaluite de Congresul american”, a conchis Bogdan Olteanu.
Vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas, a declarat ieri ca un ambasador nu are menirea sa faca aprecieri la adresa Parlamentului si a legislatiei referindu-se la afirmatiile ambasadorului SUA, Nicholas Taubman, privind modificarile la Codul penal si la Codul de procedura penala.
Bolcas a precizat ca are o serie intreaga de critici de adus modificarilor facute la Codul penal si la Codul de procedura penala, dar nu considera ca ambasadorul SUA poate sa faca asemenea aprecieri la adresa Parlamentului.
"Ca sa-ti respecti rangul diplomatic trebuie sa te comporti conform uzantelor diplomatice", a spus Bolcas.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.