Sala Palatului. O seara suprema de vineri incununeaza, ca o capodopera, saptamana. De frig ne e foarte cald si vrem sa. Adica vrem sa vedem si noi cum e la Salonul asta de Psihologie, ca i s-a facut foarte mare reclama si am zis ca sa asta. Asa ne po
Sala Palatului. O seara suprema de vineri incununeaza, ca o capodopera, saptamana. De frig ne e foarte cald si vrem sa. Adica vrem sa vedem si noi cum e la Salonul asta de Psihologie, ca i s-a facut foarte mare reclama si am zis ca sa asta. Asa ne poarta pe noi pasii spre. Sala Palatului.


Mai multe cabinete de psihoterapie s-au adunat sub aceeasi umbrela a, nu-i asa, primitoarei Sali a Palatului care nu stim cum se face ca de aceasta data s-a dovedit incapatoare, nu neincapatoare ca alte dati. Deci intr-o incapatoare Sala a Palatului, mai multe cabinete individuale de psihoterapie si psihologie clinica si-au dat mana, astfel incat sa se poata face inca si mai cunoscute publicului traversat de emotii psiho. Sau de psihoemotii. Ca sa se psihovindece. Vorbim, pentru inceput, cu un psihobaiat. Asezat, desigur, la psihomasa lui, sta cu capul in psihomasa si citeste un psihoceva. Pentru ca vad ca n-are chef de vorba, decid sa-l enervez intrebandu-l de. Vorba. Ce-i aia "tehnica Silva". "Nu scrie pe fluturas?" "Ba da, dar vreau sa stiu mai multe". "Tot ce trebuie sa stiti gasiti pe fluturas". "Bine, dar totusi, ce este aceea tehnica Silva? E vorba de o Silva blonda sau de una bruna?". In sictir, raspunde ca e vorba de o tehnica de gestionare a stresului, adica ce scrie si pe fluturas. I-am zis ca asta stiu si eu sa citesc, dohhh.


Tehnica asta e pentru aia care vor sa reuseasca in viata, dar, cum eu nu vreau sa reusesc in viata, nu citesc mai departe de pe fluturas, pentru ca nu vreau nici sa-mi imbunatatesc creativitatea, nici sanatatea, nu vreau nici sa fiu in armonie cu mine insami si nici sa traiesc in bunastare. Si nici sa aflu ce am fost in vietile anterioare. Astea sunt obiective ale omului postmodern, urmarit maniacal de obsesia succesului, ca d-aia si ajunge la psiholog, ca sa aiba succes in viata, ca de unul singur nu poate, asa ca mai bine-i da psihologului niste bani, sa poata psihologul in locul lui; il invata pe el psihologul cum e cu visele astea si cu... hmmmm... "recunoasterea si neutralizarea stresului". Sau cu "memorarea viselor si utilizarea lor pentru rezolvarea problemelor".


SECRETUL REUSITEI. Constatam ca toate cabinetele adunate aici detin secretul reusitei in viata si ne intrebam unde am putea si noi sa gasim un cabinet care sa ne invete cum sa nu reusim in viata. Noi, cei care nu dorim sa reusim in viata, noi, nepreocupatii de viitor si de performante sexuale, noi, cei care nu vrem sa fim buni manageri, cum ramane cu noi, cei care nu luam viata ca pe o competitie acerba, noi-prea-putin-plurivalentii, pe noi cine ne consiliaza? Daca eu vreau sa fiu stresata si nu sunt, dar vreau sa fiu, cui sa ma adresez?

Intrebata ce le raspunde celor care nu cred in puterea psihologului de a-si aduce pacientul pe ceea ce indeobste se numeste "drumul cel bun", o doamna psiholog raspunde cu superioritate ca ea n-are ce vorbi cu persoane neavizate si cu prejudecati si deci.


SUCCESUL. Obsesia stresului si a armoniei interioare e laitmotivul Salonului de Psihologie. Daca e sa ne luam dupa titlurile lucrarilor expuse la standurile editurilor sau dupa minutioasele descrieri ale activitatii cabinetelor, lumea in care traim e o lume de sandilai zbuciumati, angoasati si vai de capul lor. De oligofreni frematanzi, zbatandu-se dramatic sa-si gaseasca succesul. O lume de Biff-i care tine mortis sa invete dupa retete ce-i aia fericire. "Psihosucces" e un termen care face cariera la Salonul de Psihologie. La fel si "performante sexuale". Sau "viata implinita".


Despre o clinica aflam ca, daca te duci la ea, te intalnesti pe tine. Ca si cum nu te-ai mai vazut de mult, ti-e dor de tine si-ti dai intalnire la o clinica, unde te intalnesti. La o alta clinica, daca te duci, beneficiezi atat de servicii de consiliere maritala, cat si de servicii de astrologie. De la o alta clinica afli ce fel de orientare sexuala ai, iar de la yoghinii astia care o au ca idol pe doamna cu bulina rosie pe frunte (stiu c-o stii, trebuie s-o stii, nu se poate sa n-o stii) iti descoperi energia kundalini. Ne-am gasit si noi energia kundalini. Si colegul meu Bogdan Iurascu, si eu. Amandoi ne-am gasit-o, dupa ce ne-am concentrat la fruntea lui tanti si am descoperit ca simtim cald in palma, ceea ce e bine, dar era si mai bine daca simteam racoare sau chiar furnicaturi, ca daca simteam furnicaturi din prima era clar ca aveam o energie kundalini super de super si n-aveam nici o treaba, dar asa, nu. Domnul, un mare initiat in tainele energiei kundalini, zice ca, daca vrem, sa mergem la cursuri de sahajayoga. Da, sigur. O sa.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.