Numarul total al romanilor care au decedat in Italia in urma unor atacuri se ridica la sapte in perioada 28 august si pana in prezent. Totusi, Basescu a "omorat" sapte romani in 14 zile. Presedintele a incurcat si lunile. Octombrie cu noiembrie, in m
Numarul total al romanilor care au decedat in Italia in urma unor atacuri se ridica la sapte in perioada 28 august si pana in prezent. Totusi, Basescu a "omorat" sapte romani in 14 zile. Presedintele a incurcat si lunile. Octombrie cu noiembrie, in momentul in care s-a referit la cazul unei romance in varsta de 49 de ani, decedata la Roma. Decesul femeii s-a petrecut pe 3 octombrie, insa, potrivit declaratiilor lui Basescu de la Realitatea TV, aceasta ar fi decedat la o luna de la moartea oficiala. Adica pe 3 noiembrie. Vorbind de cetateni romani care au decedat in Peninsula, gafa prezidentiala este ne permisa. Romanii care s-au uitat la declaratia presedintelui raman cu impresia ca in numai 14 zile noua romani au fost ucisi in Italia in urma atacurilor. Basescu a amplificat la maxim starea de neliniste a romanilor, mai ales a celor aflati in Italia. Declaratiile acestuia pot starni panica. Mai mult, declaratia presedintelui ar putea tensiona relatiile romano-italiene. Pentru ca, cu cat numarul mortilor este mai mare, cu atat situatia devine mai tensionata. Ieri, Administratia Prezidentiala a remis un comunicat in care se spunea ca Traian Basescu regreta citarea eronata a unor informatii.
Dezinformarea
Traian Basescu a declarat ca "reactia la fapta lui Mailat este ca noua romani au fost ucisi in Italia in luna noiembrie". Insa, potrivit datelor oficiale ale Ministerului de Interne, doar sapte romani au decedat in Italia ca urmare a unor atacuri, insa in perioada 28 august-11 noiembrie. "Pe data de 3 noiembrie, la Roma, decedata datorita arsurilor, Iuliana S., 49 de ani, cu foc pus, probabil", spunea Basescu. Numai ca, potrivit MIRA, Salceanu Iuliana, de 49 de ani, a incetat din viata in 3 octombrie. Prezentam in continuare celelalte evenimente inregistrate in Peninsula in perioada 28 august-11 noiembrie. In 28 august 2007, la Lecco-Milano, Dan Ioana Luminita, in varsta de 17 ani si Dragan Ionela, in varsta de 20 ani au fost gasite moarte. Trupurile ciopartite ale celor doua au fost gasite in saci de plastic. Se presupune ca femeile erau prostituate si, pe fondul unor neintelegeri cu proxenetii, s-au produs ambele crime. In 10 septembrie, un alt incident s-a produs la statia de metrou Anagnina din Roma. Ionela Iuliana Panteleimon, de 40 ani, fiind in coma profunda. Autoarea crimei s-a prezentat la politie, in 26.09, declarand: "O voce imi spunea sa fac acest lucru". In 26 septembrie, la Nomentana - Roma, Batog Florin Alin, de 20 ani, Stoica Alin Daniel, de 25 de ani au decedat, iar Sava Mircea, de 18 ani a fost ranit, toti trei fiind impuscati. In 2 noiembrie, la Tor Bella Monaca - Roma, Sascau Cristinel, 34 ani, Cojocaru Valentin, de 29 ani si Marcu Emil, de 47 ani, au fost atacati in parcarea unui magazin. In prezent se afla in afara oricarui pericol, fiind externati din spital. Pe 10 noiembrie, la Castel Vol Turno-Provincia Caserta Napoli-Buzatu Nazian Marian, de 31 de ani a fost impuscat. In 10 noiembrie, la Linate - Milano, Duplea Rozeta Romanita, de 39 ani, a fost ucisa in bataie. In 11 noiembrie, pe Via Monte Delle Capre 29 - Roma, Feraru Aurel, de 30 ani, a fost injunghiat in urma unei altercatii, starea acestuia fiind grava.
David regreta pripeala presedintelui
Ministrul de Interne, Cristian David, a declarat ca autoritatile romane trebuie sa dea dovada de mai multa prudenta in declaratii referitoare la numarul romanilor care au murit in Italia, fiindca exista riscul declansarii unor atitudini de respingere care sa capete si in Romania accente xenofobe. "Dintr-un punct de vedere, pot sa apreciez ca aceasta informatie pe care a prezentat-o presedintele Basescu nu a fost una bazata pe cifre reale. Este regretabil faptul ca a fost anuntata o cifra care s-a lansat pripit", a declarat David, citat de Mediafax.
Cioroianu mai are o idee
Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a atras din nou criticile romilor, dupa ce a afirmat, ieri, ca MAE intentioneaza sa angajeze la nivelul consulatelor si ambasadelor din unele tari, colaboratori de etnie roma.
Liberalul a apreciat ca prezenta unor astfel de colaboratori i-ar ajuta pe romii aflati in strainatate sa comunice mai bine cu reprezentantii MAE, in conditiile in care personalul actual din unele consulate ii "trateaza poate mai superficial". Liberalul a tinut sa precizeze ca doreste sa angajeze romi care traiesc legal in tara respectiva. El a mai cerut sprijinul comunitatii in vederea intocmirii unei "harti" a repartitiei membrilor acestei comunitati atat in Italia, cat si in alte state europene. In replica, presedintele Partidei Romilor-Pro Europa, deputatul Nicolae Paun, a acuzat ca angajarea unor colaboratori de etnie roma ar insemna o "dubla diplomatie".
Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) l-ar fi sanctionat cu avertisment pe ministrul de Externe Adrian Cioroianu in cazul in care ar fi putut judeca fondul cauzei, au declarat surse din institutie citate de Mediafax. "Am fi dat un avertisment ministrului Cioroianu pentru declaratiile sale", au declarat sursele citate, care au precizat ca decizia ar fi fost luata "cu unanimitate". "Am fost insa nevoiti sa ne abtinem din motive procedurale, mai exact pentru ca ne antepronuntasem, asa cum, de altfel, am anuntat public in conferinta de presa ce a urmat sedintei de ieri a Colegiului", au mai precizat aceleasi surse. CNCD a decis ieri sa se abtina in a da un verdict in cazul sesizarii Romani Criss impotriva ministrului de Externe Adrian Cioroianu. (R.I.P., A.H.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.