Mai multe organizatii ecologiste internationale s-au intalnit, in cursul acestei saptamani, la Moscova, pentru a discuta problema poluarii din Marea Neagra. Potrivit estimarilor facute de catre acestia, ecosistemul regiunii risca sa fie afectat timp
Mai multe organizatii ecologiste internationale s-au intalnit, in cursul acestei saptamani, la Moscova, pentru a discuta problema poluarii din Marea Neagra. Potrivit estimarilor facute de catre acestia, ecosistemul regiunii risca sa fie afectat timp de 5 sau 10 ani de acum incolo.
Un petrolier rusesc, Volganeft-139, s-a rupt in doua in timpul unei furtuni care a avut loc duminica, 2.000 de tone de pacura fiind deversate in Stramtoarea Kerci, care leaga Marea Neagra de Marea Azov, iar alte trei nave rusesti incarcate cu sulf s-au scufundat in aceeasi zona.
"In urma unor studii facute am ajuns la concluzia ca pe fundul marii s-au depus intre 300 si 400 de tone de pacura" (...), a declarat, in timpul conferintei, un reprezentant al Greenpeace - Rusia, Aleksei Kiselev.
"Chiar daca petele au fost indepartate de la suprafata apei, o reactie chimica risca sa se produca in timp ce pacura atinge fundul marii, fiind posibil ca petele sa reapara in cateva luni la suprafata, sub forma de spuma", a explicat Igor Cestin, presedintele filialei din Rusia a Fondului Mondial pentru Natura (WWF).
Potrivit acestuia, pe suprafata apei din Stramtoarea Kerci, petele formate in urma deversarii au circa doi kilometri patrati, accidentul "riscand sa se transforme intr-o catastrofa ecologica".
Kiselev a spus ca eliminarea imediata a poluarii din larg nu a fost posibila, din cauza faptului ca nava era "invechita" si nu era dotata cu echipamentele necesare unei astfel de interventii. Cestin a completat afirmatiile facute de acesta, spunand ca, in opinia sa, "navele care au naufragiat nu erau capabile sa reziste la furtuni maritime".
In urma incidentului ce a avut loc la inceputul acestei saptamani, 19 marinari au fost dati disparuti. Ministerul ucrainean al Transporturilor a anuntat intr-un comunicat descoperirea unei noi victime, "foarte probabil un membru al echipajului cargoului rus Nahicenvan".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.