Autoritatile romane au considerat ca incidentul in care politia italiana a dat buzna peste actrita Laura Vasiliu la Torino nu este atit de grav incit sa necesite un protest diplomatic.Cistigatoare a marelui premiu de la Cannes,
Laura Vasiliu (centru) a fost tratata
ca o infractoare de politistii italieni Dupa o zi intreaga in care presa a dezbatut actul de agresiune al carabinierilor asupra actritei Laura Vasiliu, seful Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, Mihai Gheorghiu, care a intrat in direct la Realitatea TV, nu cunostea nici macar numele actritei. „Doamna Vasile, cumva?" intreba el, confuz. Laura Vasiliu, una dintre protagonistele filmului „4 luni, 3 saptamini si 2 zile" al lui Cristian Mungiu, a fost confundata cu o traficanta de minori, la Torino, carabinierii intrind, miercuri noapte, in camera sa de hotel, potrivit editiei online a ziarului „Gandul". Se pare ca actrita romanca - aflata la Torino pina pe 15 decembrie pentru filmarile la pelicula italiana „Noaptea" - a fost confundata cu o persoana din lista de cautati a politiei torineze, invinuita de trafic de minori si purtind acelasi nume. Cind Vasiliu a sunat la receptie dupa ce a auzit bataile in usa, de acolo i s-a raspuns ca nimeni nu poate interveni, desi hotelierii stiau pe cine aveau ca oaspete, conform aceleiasi surse.

Purtatorul de cuvint al carabinierilor torinezi a declarat insa joi ca a fost un control de rutina, ca nu a avut loc nici vreo perchezitie, nici vreun interogatoriu al actritei. Conform declaratiilor oficiale, carabinierii si-au dat seama ca Vasiliu nu era persoana pe care o cautau deoarece venisera cu o fotografie a traficantei de minori. „I-au cerut totusi Laurei Vasiliu sa se legitimeze si sa le explice motivul pentru care se afla in Italia. Au cerut apoi scuze pentru deranj si au plecat. Am sunat-o ulterior pe doamna Vasiliu ca sa o intreb daca a fost abuzata in vreun fel si daca are nevoie de asistenta. A spus ca nu are nevoie decit de liniste. Singurul lucru care a deranjat-o putin a fost faptul ca politistii au deschis usa de la camera cu cheile personalului de la hotel si fara aprobarea ei. Aveau insa un mandat, iar cei de la hotel nu se puteau opune", a explicat consulul roman la Torino, Alexandru Dumitrescu. Nici actrita (care ar fi declarat ca nu isi doreste mediatizarea intimplarii) si nici Cristian Mungiu nu au putut fi contactati pentru a comenta incidentul.

Cind regizorul italian Giuseppe Tornatore a fost jefuit de romani in Italia, a vuit toata presa italiana, iar autoritatile romane si-au exprimat oficial regretul. De aceasta data insa, MAE a considerat ca scuzele prezentate de politia italiana sint suficiente.

Paralel, agresiunile impotriva cetatenilor romani din Italia continua. Doi tineri din Napoli au fost arestati dupa ce au incendiat usa locuintei unor imigranti din tara noastra, pe care ii banuiau de violarea unei prietene. Nici campania de denigrare in presa nu a incetat. Cotidianul „Il Giornale" scrie despre romani ca „sint dezlantuiti si continua sa comita infractiuni violente in Peninsula".

Italia nu mai este tara periculoasa MAE a scos Italia de pe lista tarilor cu atentionare privind calatoriile. Motivul? „Ministerul crede ca, intr-o saptamina, scopul pentru care aceasta atentionare a fost postata pe Internet a fost indeplinit", a declarat Cornel Visoiu, directorul directiei consulare. El a precizat ca atentionarea era menita sa informeze cetatenii romani din Italia asupra pericolului expulzarii, iar atentia acordata de presa subiectului a facut ca acesta sa fie suficient popularizat. MAE a mai anuntat ca va angaja consilieri romi pe linga consulatele romanesti din strainatate pentru a facilita comunicarea intre comunitatile de etnie roma si autoritatile consulare locale.