Firmele mici si mijlocii renunta la sediile din vile din cauza chiriilor tot mai mari, reorientandu-se spre cladiri de birouri de dimensiuni reduse. Aceasta in contextul in care, sustin analistii companiei Esop, 2007 este anul cu cel mai mic nivel al
Firmele mici si mijlocii renunta la sediile din vile din cauza chiriilor tot mai mari, reorientandu-se spre cladiri de birouri de dimensiuni reduse. Aceasta in contextul in care, sustin analistii companiei Esop, 2007 este anul cu cel mai mic nivel al ofertei pentru segmentul IMM-urilor, raportat la cererea de pe piata. Specialistii companiei Esop sustin ca piata spatiilor de birouri din Bucuresti, in ciuda dezvoltarii aparente, ramane subofertata, facilitand inmultirea contractelor de preinchiriere precum si cresterea ratelor de ocupare. Potrivit acestora, spatiile mici si medii, cuprinse intre 150 si 350 metri patrati sunt tot mai greu de gasit pe piata, fapt ce restrange considerabil optiunile IMM-urilor. "Din estimarile noastre, in ultimele 6-8 luni s-a manifestat pe piata o noua tendinta si anume cresterea solicitarilor pentru inchirierea spatiilor in centre de birouri. Scumpirea inregistrata de chiriile vilelor, ce ating astazi valori cuprinse intre19-26 euro/mp, in functie de locatie si dotari, a facut ca firmele mici si mijlocii sa se reorienteze spre cladiri de birouri de dimensiuni reduse, unde exista posibilitatea inchirierii pe etaje", a declarat Andrei Zamfirescu, consultant la ESOP, citat de NewsIn.Investitorii ar trebui sa se orienteze spre dezvoltarea de cladiri mediiReprezentantul companiei a adaugat ca aproximativ 75% din totalul cererilor pe segmentul office au venit din partea companiilor ce enuntau drept criteriu principal gasirea unui spatiu de calitate intr-un business center. Zamfirescu mai spune ca investitorii ar trebui sa sesiseze oportunitatea dezvoltarii unor cladiri de talie medie intrucat se poate obtine intotdeauna un pret superior finisajelor si dotarilor oferite, iar timpul de amortizare a investitiei poate fi mult redus daca se agreeaza inchirierea pe nivele, dovedind astfel o mai mare atentie la nevoile IMM-urilor. Aceasta cerinta a pietei ar trebui luata in considerare de dezvoltatori, avand in vedere mai ales ascensiunea companiilor mici si mijlocii, in conditiile dezvoltarii economice a tarii noastre. "Companiile mici si mijlocii au o natura dinamica, vizeaza de regula suprafete de birouri de pana in 1.000 metri patrati si apreciaza locatiile cu un foarte bun acces la mijloacele de transport in comun", a mai adaugat consultantul Esop. Consultantii imobiliari din piata bucuresteana sustin ca oferta spatiilor de birouri din Capitala va atinge un milion de metri patrati pana la sfarsitul lui 2007, iar in urmatorii 2-3 ani va creste pana la circa 1,3 milioane mp, cererea urmand a fi acoperita de proiectele aflate in diferite stadii de executie. In prezent, pentru spatiile de clasa A chiria variaza intre 18-24 euro/mp, in timp ce pentru clasa B chiriasii vor plati intre 14-17 euro/mp.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.