Romania a importat in primele noua luni ale anului mai mult decat a exportat, deficitul balantei comerciale fiind de peste 12 miliarde de euro.

Contul curent al balantei de plati a inregistrat in primele noua luni un deficit de 11,8 milia
Romania a importat in primele noua luni ale anului mai mult decat a exportat, deficitul balantei comerciale fiind de peste 12 miliarde de euro.

Contul curent al balantei de plati a inregistrat in primele noua luni un deficit de 11,8 miliarde de euro, in crestere cu 76% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit datelor publicate ieri de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Deficitul de cont curent reprezinta aproximativ 10% din PIB-ul estimat pentru acest an de Comisia Nationala de Prognoza. In intervalul ianuarie -august, deficitul de cont curent a insumat 10,2 miliarde de euro, in crestere cu 87,1%, astfel incat statisticile bancii centrale indica o usoara temperare a deficitelor.


COMERT. Deficitul balantei comerciale a fost de 12,26 miliarde de euro, in crestere cu 67% fata de primele noua luni ale anului trecut. La nivelul serviciilor s-a inregistrat o evolutie pozitiva de 189 de milioane de euro, desi sectoarele privind transporturile si turismul au avut solduri negative, de 395 de milioane de euro si 152 de milioane de euro.

Transferurile curente, care inseamna in principal banii trimisi de muncitorii romani din strainatate, au insumat 3,96 miliarde de euro, in crestere cu 50% comparativ cu sumele transferate in perioada ianuarie-septembrie 2006.

La capitolul venituri s-a consemnat un minus de 3,6 miliarde de euro, care a anulat in mare parte influenta pozitiva a remiterilor de la romanii din strainatate.


INVESTITII. Valoarea investitiilor straine directe se situa la finele lunii septembrie la 5,01 miliarde de euro, fata de 4,05 miliarde de euro la sfarsitul lunii august, potrivit datelor BNR. Participatiile la capital si profitul reinvestit au reprezentat jumatate din valoarea investitiilor aferente primelor noua luni, iar creditele intra-grup, restul. Investitiile au acoperit deficitul de cont curent din ianuarie-septembrie in proportie de 42,5%, valoarea acestuia situandu-se la 11,8 miliarde de euro.Investitiile straine directe atrase anul trecut de Romania s-au ridicat la nivelul record de 9,05 miliarde de euro, inclusiv in urma privatizarii BCR, in crestere cu 74% fata de anul 2005, din care 4,15 miliarde de euro au reprezentat participatii la capital, 2,67 miliarde de euro - profit net reinvestit, iar 2,22 miliarde de euro - credit net primit de la investitorii straini.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.