Au restabilit, prin puterea cuvantului scris, normalitatea. Viata lor a semanat adesea cu o cursa spre aflarea adevarului. ''Dictionarul Ziaristilor Romani'' le este dedicat acestor istorici ai clipei, care impotriva raului au un singur aliat: condei
Au restabilit, prin puterea cuvantului scris, normalitatea. Viata lor a semanat adesea cu o cursa spre aflarea adevarului. ''Dictionarul Ziaristilor Romani'' le este dedicat acestor istorici ai clipei, care impotriva raului au un singur aliat: condeiul.
''Desi este un dictionar, lucrarea se poate citi si ca un roman, care s-ar putea subintitula 'Lumea presei romanesti>>. Ea releva diversitatea tipurilor de oameni de presa (origine sociala, etnica, geografica, formatii, cariere) interferente cu lumea politica, culturala, orientari politice, exiluri, sinucideri si asasinate, succese, excentricitati si drame'', spune Sultana Craia, autoarea volumului.
Cartea ''vorbeste'' despre viata presei si a gazetarilor romani, de la inceputuri pana in prezent.
In dictionar sunt incluse fise referitoare la fondatori de publicatii, proprietari, conducatori de periodice si redactori care au lucrat ca angajati in presa. ''Dictionarul Ziaristilor Romani'' este destinat in primul rand studentilor interesati de o cariera in jurnalism. Acest instrument de informare, realizat prin cercetarea unui bogat inventar de surse, se adreseaza si publicului general, care isi poate forma o idee de ansamblu.
Printre cei care si-au dedicat viata scrisului se numara: Valentin Paunescu, Octavian Paler, Ralu Filip etc.Omul si jurnalistul de exceptie Valentin PaunescuA ramas in memoria noastra ca unul dintre cei mai mari gazetari romani. Fiu de invatator, licentiat in Filosofie la Bucuresti, Valentin Paunescu a facut cariera in presa romaneasca, mai intai la Steagul Rosu, apoi la ziarul Sportul. Lucreaza la Scanteia, Libertatea, Adevarul, ca reporter si redactor. A fost editor, reporter special si director general (pana la moarte) la Curierul National, caruia i-a dat o orientare echidistanta si o deschidere culturala. Membru fondator al Congresului mondial al directorilor de ziare si prim-vicepresedinte al Clubului Presei Straine (Rio de Janeiro). Colaborator la periodice din America Latina.Autoarea Sultana Craia este conferentiar universitar, doctor in litere, critic si istoric literar, redactor, in anii '80-'90, la revistele Livres Roumains, Desteptarea aromanilor, Universul cartii (redactor-sef). Publica volumele Orizontul rustic in literatura romana, Fetele Orasului, Vis si reverie in literatura romana, Ingeri, demoni si muieri etc. Dupa anul 2000 se dedica lucrarilor despre jurnalism si comunicare


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.