Muncitorii romani calificati vor putea sa lucreze in Ungaria, incepand cu 1 ianuarie 2008, fara un permis de munca. Decizia a fost luata ieri, in cadrul sedintei comune de Guvern romano-ungara.
"Orice cetatean roman va avea acces liber pe piata
Muncitorii romani calificati vor putea sa lucreze in Ungaria, incepand cu 1 ianuarie 2008, fara un permis de munca. Decizia a fost luata ieri, in cadrul sedintei comune de Guvern romano-ungara.
"Orice cetatean roman va avea acces liber pe piata muncii din Ungaria. Este un gest prin care am dorit sa aratam Romaniei ca nu avem temeri si dorim sa consolidam relatiile dintre cele doua tari, nu sa le incarcam cu tensiuni", a declarat premierul ungar Ferenc Gyurcsany la finalul sedintei. La randul sau, premierul Calin Popescu Tariceanu a aratat ca saluta decizia Ungariei, dar a insistat asupra faptului ca acest acord nu inseamna ca Executivul de la Bucuresti incurajeaza romanii sa plece la munca in strainatate. "Ca prim-ministru, ca liberal, consider ca pentru Romania, o tara nou integrata in UE, principiul libertatii alegerii tarii in care cetatenii sai sa lucreze este un principiu fundamental. De aceea am militat pentru liberalizarea pietei muncii si nu pentru ca Romania ar vrea sa exporte forta de munca, mai ales ca ne confruntam cu un deficit de forta de munca", a explicat Tariceanu. El a atentionat si ca persoanele care nu pot vorbi in limba maghiara se vor angaja mai greu decat lucratorii care stapanesc aceasta limba.
Oficialii romani si ungari au semnat si o declaratie comuna prin care se angajeaza ca vor colabora in domeniul procesului de evaluare Schengen.
In prezent, cetatenii romani pot fi angajati in Ungaria fara permis de munca in doar patru domenii care includ 254 de specializari. In alte domenii, muncitorii romani pot fi angajati doar daca detin un permis de munca, iar piata ungara nu dispune de specialisti proprii in acele profesii. Conform statisticilor autoritatilor de la Budapesta, cei mai multi cetateni romani lucreaza in Ungaria in domenii in care nu se cere o inalta calificare, ca de exemplu in domeniul agricol si al culegerii fructelor ori in constructii.
Potrivit secretarului de stat din Secretariatul General al Guvernului, Attila Cseke, Ungaria va adera la Spatiul Schengen pe 1 ianuarie 2008, iar tinta Romaniei este 2011.Linie feroviara de mare viteza Budapesta-ConstantaTot in sedinta de ieri, Guvernul Romaniei si cel al Ungariei au convenit sa construiasca in comun o linie de cale ferata, de mare viteza, pe ruta Budapesta - Bucuresti - Constanta.
Tariceanu apreciaza ca realizarea acestei linii feroviare va duce la cresterea gradului de confort, a vitezei medii de circulatie si va contribui la protectia mediului. Tot in domeniul infrastructurii, cele doua Guverne au convenit realizarea drumului rapid Satu Mare - Nyiregzhaza, pentru care a fost deja elaborat studiul de fezabilitate, iar in luna aprilie 2008 va fi deschisa finantarea.Sperante, pentru proiectul NabuccoUngaria sustine realizarea proiectului Nabucco, considerat foarte util pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu energie. Este un proiect important pentru asigurarea independentei energetice, a mai anuntat premierul Tariceanu. Proiectul Nabucco prevede constructia unei conducte de transport al gaze naturale din regiunea Marii Caspice catre Europa Occidentala, tranzitand Turcia, Romania, Bulgaria, Ungaria si Austria.Organizarea reuniunii a costat 1 milion de leiMembrii celor doua Guverne s-au intalnit ieri, la Sibiu, in a treia sedinta comuna din ultimii doi ani. Bugetul alocat de Executivul de la Bucuresti pentru acest eveniment este de un milion de lei. Prima sedinta comuna a celor doua Guverne a avut loc la Bucuresti, in 2005, iar cea de-a doua a avut loc anul trecut, la Budapesta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.