SPIONAJ. Ministrul ceh al Industriei si Comertului, Martin Riman, a initiat un proiect de lege ce va facilita spionajul in bazele de date despre clienti ale operatorilor de telefonie si Internet, scrie cotidianul Pravo. Astfel, BIS (serviciul civil de contrainformatii) si VZ (cel militar) vor putea obtine detalii referitoare la convorbirile telefonice dintre suspecti sau la mesajele electronice prin Internet, inclusiv de la abonatii care au solicitat mentinerea secretului comunicatiilor lor. (S.S.)


10 ANI DE POLUARE. Pacura scursa din petrolierul ucrainean esuat in Marea Neagra in Stramtoarea Kerci, din cauza unei furtuni, va afecta ecosistemul zonei in urmatorii cinci sau zece ani, a estimat un reprezentant al Greenpeace din Rusia, Aleksei Kiselev. El a mai informat ca pe fundul marii s-au depus aproximativ 300-400 de tone de pacura. In stramtoare sunt inca pete de pacura de 2 kilometri patrati, care risca sa provoace "o catastrofa ecologica", a mai spus Kiselev. (S.S.)


GREVÃ… ISTORICÃ…. Molipsindu-se de la feroviarii francezi, cei germani au reusit sa faca o greva "istorica", extinzand protestele si la transportul de calatori, informeaza AFP. Traficul metrourilor din Germania fusese redus ieri la o treime, iar Franta se afla in a doua zi de greva generala in transporturi. Atat francezii, cat si germanii cer marirea salariilor si o reforma a pensiilor mai avantajoasa. (S.S.) UN PREMIER PENTRU PAKISTAN. Presedintele Pakistanului, Pervez Musharraf, a anuntat ieri numirea in functia de premier a lui Mohammedmian Soomro, fostul presedinte al Senatului, informeaza BBC. Soomro, care si-a terminat ieri mandatul de cinci ani, urmeaza sa depuna juramantul de prim-ministru in cursul acestei zile.
 AVIARA LOVESTE DIN NOU. Virusul gripei aviare H5N1 este posibil sa fi ajuns intr-o a doua regiune din Marea Britanie, a anuntat Ministerul Agriculturii de la Londra, precizand ca mai multe pasari au murit la o ferma de curcani din Suffolk. H5N1 a fost confirmat la o ferma din estul tarii la inceputul saptamanii, iar moartea suspecta a unor curcani de la o ferma din apropiere a generat teama ca virusul s-a raspandit.
 NUMaR RECORD DE SINUCIDERI. Armata SUA se confrunta cu un numar mare de sinucideri, media fiind de 120 de cazuri pe saptamana, informeaza postul de televiziune CBS, citat de AFP. In 2005 s-au sinucis 6.256 de militari americani, in medie 17 pe zi. In timp ce rata sinuciderilor in randul populatiei civile din SUA este de 8,9 cazuri la 100.000 de locuitori, proportia in randurile veteranilor este de 18-20,8 de sinucideri la 100.000 de persoane. Statisticile sunt mai ridicate la categoria de varsta 20-24 de ani, unde proportia a ajuns la 22,9-31,9 sinucideri la 100.000 de locuitori.
 PREGaTIRI PENTRU UN ATAC IRANIAN. Israelul se pregateste discret pentru a actiona in cazul in care Iranul s-ar dota cu arme nucleare, in pofida declaratiilor publice impotriva destinatiei militare a capacitatilor sale, a declarat ieri o sursa din cadrul Ministerului Apararii, citata de Reuters si preluata de Mediafax. Potrivit sursei, premierul Ehud Olmert a cerut Cabinetului sau sa redacteze propuneri cu privire la modalitatea in care Israelul - singurul stat din Orientul Mijlociu care detine oficial arsenal nuclear - ar putea gestiona pierderea monopolului.
 ACCIDENT. Un avion Airbus A340, care efectua teste, s-a lovit ieri dupa-amiaza de un parapet pe aeropotul Toulouse-Blagnac, in sud-vestul Frantei. Avionul, care a escaladat partial un parapet din motive inca nedeterminate pe pista amenajata special pentru testarea motoarelor, este foarte avariat, au anuntat autoritatile aeroportuare. Airbus A340, o aeronava de lung curier, este, la ora actuala, cel mai lung avion civil din lume, putand transporta intre 380 si 472 de pasageri la bord.
EXPLOZIE LA MOSCOVA. O femeie a fost ranita ieri intr-o explozie care s-a produs intr-o piata aglomerata din centrul Moscovei. Politia a precizat aseara doar ca piata respectiva era vizitata de multi turisti straini. Autoritatile nu au putut insa confirma sau infirma daca a fost vorba de o bomba.