Contrar FIFA, Curtea de Arbitraj pentru Fotbal a decis ca marca „Politehnica Timisoara" sa revina la formatia din Liga I, dupa ce aceasta s-a asociat cu membrii fondatori

florin.dobre@cotidianul.ro

Scandalul marcii Politehnicii Timisoara revine in actualitate, dupa ce Curtea de Arbitraj pentru Fotbal (CAF) a Federatiei Romane de Fotbal a dat un nou verdict, in ciuda deciziei Tribunalului pentru Arbitraj Sportiv de la Lausanne favorabile italianului Claudio Zambon. Comisia federala a transmis ca palmaresul Politehnicii apartine membrilor fondatori, iar acestia s-au asociat, la inceputul lunii octombrie, cu formatia condusa de Marian Iancu, de unde rezulta ca, din sezonul viitor, actuala Politehnica Stiinta Timisoara va putea reveni la vechea denumire si isi va putea recupera palmaresul, imnul, emblema si culorile. „Nu mai exista nici o alta cale de atac, iar denumirea Poli 1921 Stiinta Timisoara ramine in acest sezon, dupa care vom reveni la fosta denumire Poli Timisoara", a declarat presedintele Comitetului Director al banatenilor, Gheorghe Chivorchian, dupa intilnirea cu membrii fondatori. Intelegerea dintre cele doua parti si decizia CAF au fost salutate de viceprimarul Adrian Orzan si de presedintele Consiliului Judetean Timis, Constantin Ostaficiuc, dar nu si de patronul echipei din Liga a III-a, Claudio Zambon.

Italianul care si-a cistigat marca „Politehnica" la Lausanne ameninta din nou cu forul suprem european, unde se va redeschide cazul pe 10 ianuarie, Zambon nefiind multumit de modul in care a fost pusa in aplicare prima sentinta. „Cu hotarirea de la CAF se pot spala la fund. Chivorchian nu stie nici regulamentele interne, nici pe cele internationale. Nu stie nici o limba straina, trebuie sa citeasca regulamentele FIFA si UEFA. Nu e nici o problema, pe 10 ianuarie, litigiul se va discuta la Tribunalul Sportiv de la Lausanne. Din 10 ianuarie, domnul Iancu, domnul Chivorchian si toata gasca lor de corupti vor vorbi singuri pentru ca vor lua 12 puncte de penalitate sau vor fi retrogradati. Federatia va plati in locul lui Iancu si, daca nu va pune in aplicare decizia in 15 zile, va fi scoasa din UEFA. Chiar daca Mircea Sandu este sef acolo, la UEFA", a reactionat Zambon.

Istoria marcii Timisoarei este lunga si alambicata. Echipa timisoreana, pe care a preluat-o Claudio Zambon si care a retrogradat in Liga a III-a, a cistigat la Lausanne dreptul asupra marcii, insa instantele interne au decis invers, astfel ca FIFA a amenintat cu sanctiuni FRF, ceea ce i-a determinat pe oficialii romani sa puna in aplicare, in cele din urma, decizia Tribunalului Sportiv. Pe plan intern s-a ajuns pina in punctul in care Comisia pentru Statutul jucatorului a aplicat decizia impotriva unei echipe timisorene care activeaza doar in campionatul pentru copii si juniori, insa, la presiunea forului international, s-a revenit la decizia de la Lausanne.