Dosarele „marii coruptii“, pe existenta carora DNA si, mai ales, Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie, condusa de procurorul Lucian Papici, s-au bazat pentru a justifica activitatea institutiei, au colap
Dosarele „marii coruptii“, pe existenta carora DNA si, mai ales, Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie, condusa de procurorul Lucian Papici, s-au bazat pentru a justifica activitatea institutiei, au colapsat in fata judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Dupa Adrian Nastase, si fostul secretar general al Guvernului, Serban Mihailescu, invoca neconstitutionalitatea anchetei facute de procurori impotriva sa. Vedetele anchetelor DNA, dosarele „Tamara“, „Zambaccian“ si „Michi Spaga“, au fost facute de la bun inceput cu incalcarea legislatiei privind raspunderea ministeriala si deciziei Curtii Constitutionale privind felul in care aceasta lege trebuie interpretata si aplicata.

„Masurile legislative, precum si metodologia de lucru aplicata in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie asigura, astazi, desfasurarea de catre procurorii anticoruptie a unor anchete la adapost atat de influentele care ar putea veni din partea ierarhiei, cat si a influentelor externe.
Combaterea eficienta a coruptiei, cu precadere a coruptiei la nivel in alt, depinde in egala masura de profesionalismul si celeritatea anchetelor desfasurate, cat si de inexistenta unor ingerinte sau influente in actul de ancheta.“ Citatul de mai sus prefateaza raportul pentru anul trecut privind activitatea DNA si nu are alta relevanta pentru prezentele randuri decat aceea de titlu comparativ privind realitatea aferenta anului care s-a scurs de la prezentarea pomenitului raport.

Cronologia abuzului constitutional al DNA
Marile dosare, cele pe care s-a batut toba atunci cand procurorii anticoruptie isi justificau activitatea, s-au intors la DNA pentru a fi refacute sau sunt pe punctul de a o face. Dosarele „Tamara“ si „Zambaccian“, au luat drumul Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie, cea care le-a instrumentat intr-o totala ignorare a prevederilor constitutionale privind anchetarea fostilor demnitari. Dosarul lui Michi Spaga a luat calea DNA-ului, instanta suprema urmand sa se pronunte in acest sens in cursul zilei de astazi. Aparent, procurorii au fost intorsi de o decizie recenta a Curtii Constitutionale (CCR), care a stabilit ca fostii demnitari care au savårsit fapte de coruptie nu pot fi cercetati fara avizul prealabil al comisiei de profil de la Cotroceni. Ceea ce stipuleaza, de fapt, aceasta decizie a CCR este ca DNA (in cazurile amintite, sectia condusa de procurorul Lucian Papici) a instrumentat in mod nelegal si abuziv pe inculpatii din dosarele respective. In aceasta privinta, aparent, procurorii nu pot fi acuzati de faptul ca anchetele intreprinse de ei au fost etichetate ca ilegale dupa finalizarea acestora.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.