S-a sfarsit sau este iminent sfarsitul Istoriei? Se pare ca nu. Are loc sau nu, totusi, o ciocnire a civilizatiilor? Se pare ca da. "Le defi Americaine" si obsesia antiamericana pot coagula forte importante, din Iran, Coreea de Nord si Siria pana in
S-a sfarsit sau este iminent sfarsitul Istoriei? Se pare ca nu. Are loc sau nu, totusi, o ciocnire a civilizatiilor? Se pare ca da. "Le defi Americaine" si obsesia antiamericana pot coagula forte importante, din Iran, Coreea de Nord si Siria pana in statele Americii de Sud, pregatite incet, incet sa realizeze acum, cu presedintii Hugo Chavez si Evo Morales in frunte, ceea ce nu a reusit Simon Bolivar de unul singur, acum 150 de ani? Evident, greu de spus "da" sau un "nu" clar si limpede, fara a adauga un simplu "dar". Este comunismul terminat si aruncat la "lada de gunoi a istoriei", asa cum ne place sa clamam astazi cu vioiciune, cand nu ne costa nimic si nu ne punem pielea pe bat sau a devenit anticomunismul, mai ales cel romanesc, un fel de joc de salon si izmenite dezbateri universitar-academice? Evident ca da. Dar nimic nu este simplu si etern pe lumea asta, bacilii ciumei stau pititi prin unghere ca sa napadeasca la momentul potrivit in linistea cetatii. Citam din memorie din finalul "Ciumei" lui Albert Camus.
Toata planeta este ravasita, nu doar din cauza variatiilor meteo si a "incalzirii globale", mai nou incriminata ca si asta ar fi o diversiune a marilor puteri occidentale, in primul rand ale Statelor Unite. Care acumuleaza extrem de multe antipatii si dintr-o echivoca politica strategica globala, incercand sa impace capra si varza, nu totdeauna prin mijloace ortodoxe. Lupta impotriva terorismului nu poate avea sanse de izbanda daca nu se va alia cu lupta impotriva saraciei. Sa o spunem neted. Si marilor inegalitati sociale, din lumea larga, mai ales din sudul sarac al planetei, lasat de izbeliste, dar mai ales din America de Sud, unde lideri populisti si carismatici pentru un anume spatiu pot produce necazuri comunitatii internationale. Facem aceste aprecieri pentru ca framantarile sociale si politice din America de Sud, de care nu sunt straine nici Rusia, nici presedintele Putin, stiind bine vechea lectie a lui "incurca-i, drace!", pot genera seisme ce pot sa scape de sub control. Saracia extrema naste monstrii ca si bogatia dusa peste limitele necesarului. Politicile sociale ale lui Roosevelt, acel azi uitat "New Deal", prin care interventia statului a fost hotaratoare ca sa scoata SUA din marasmul crizei economice pot fi readaptate unor situatii de moment pentru iesirea din criza.
Liberalismul si politicile liberale au suficiente parghii de manevra ca situatiile grave sa nu explodeze. Trebuie intelepciune si elasticitate, dincolo de teoriile lui Maynard Keynes sau practicile dlui Isarescu. Ce se intampla cu milioanele de romani plecati la lucru in alte state, dezechilibrele de pe piata muncii din Romania, dar si din alte tari europene, in care si unde napadesc alte milioane de traitori ai acestei planete ne obliga sa fim solidari unii cu ceilalti si sa gasim solutii de rezolvare a situatiilor de criza pe cale amiabila. Violenta nu aduce decat violenta, politica de forta nu poate da rezultate decat pe termen scurt. Si atunci: politici sociale de toate felurile si pentru toata lumea. Altfel, URSS ar putea deveni Uniunea Republicilor Socialiste Sudamericane. Sa ne traiasca: Viva URSS!
PS. Atragem atentia Dlui Adrian Cioroianu ca in 1915 tragedia care s-a derulat in Imperiul Otoman a fost o uriasa si organizata DEPORTARE in masa. Armenii o denumeau AXOR - deportare, pana sa apara cuvantul "Genocid", introdus de Lemkin in 1943. Take care, my friend, "kagda mi gavarim"?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.