Politicile economice trebuie intarite, chiar daca urmeaza o perioada electorala prelungita, pentru a evita o corectie din partea pietei, in conditiile volatilitatii internationale si a dezechilibrului extern tot mai accentuat, a declarat, ieri, gu
Politicile economice trebuie intarite, chiar daca urmeaza o perioada electorala prelungita, pentru a evita o corectie din partea pietei, in conditiile volatilitatii internationale si a dezechilibrului extern tot mai accentuat, a declarat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, prezent la inceputul dezbaterilor din comisiile de buget-finante ale Parlamentului, reunite pentru a discuta proiectul de buget pentru 2008, transmite Mediafax.
Seful bancii centrale a afirmat ca daca mixul de politici va fi apreciat ca necorespunzator, atunci Romania risca sa fie depunctata de agentiile de rating, iar o scadere a calificativelor va accentua "sentimentul negativ" al investitorilor.
El a tinut sa le explice parlamentarilor ca mesajele bancii centrale privind prudenta in politica fiscala si salariala nu inseamna ca se doreste scaderea veniturilor, insa trebuie urmarit ca ritmurile de crestere pentru salarii si consum sa se incadreze sub sporul de productivitate. Guvernatorul BNR a atras atentia ca o majorare a salariilor peste limitele sustenabile ar putea sa duca, de fapt, chiar la o scadere a veniturilor in termeni reali.
"Nu cred ca mai este nevoie de o experienta inflationista pentru a constientiza cat de nociv este acest fenomen", a mai spus oficialul BNR.
El a reiterat pericolele privind utilizarea in continuare a cursului de schimb pentru diminuarea presiunilor inflationiste, aratand ca acesta este "un medicament tare", care poate avea efecte secundare foarte nocive daca este utilizat excesiv. Isarescu a exemplificat prin piederea competitivitatii exporturilor romanesti si incurajarea vanzarii marfurilor importate.
Pe de alta parte, Isarescu a declarat ca proiectul de buget pentru 2008 este construit cu prudenta, pe un deficit relativ redus, in conditiile aspiratiilor sociale actuale, chiar daca banca centrala si-ar dori o proiectie mai "stransa".
"Discursul politic cu tenta sociala din Romania accentueaza aspiratiile. Credem ca si in aprobare, si in executie va fi un buget tensionat", a adaugat Isarescu.
In acelasi timp, guvernatorul bancii centrale a tinut sa salute si modul in care a fost realizata executia bugetara din primele zece luni si jumatate ale acestui an, exprimandu-si speranta ca pana la finele lui decembrie situatia nu se va inrautati.
Isarescu a apreciat si mesajul dat de Guvern prin decizia de a reduce, in ultima rectificare bugetara din acest an, deficitul prognozat pentru 2007.
Misiunea lui Tariceanu, oricum, este grea
Premierul Calin Popescu Tariceanu va avea o misiune grea in perioada urmatoare, de dezbateri electorale, intrucat va trebui sa se confrunte cu o serie de solicitari, din care multe nu vor avea un fundament economic, a declarat Mugur Isarescu.
"Misiunea premierului Tariceanu, oricum, este grea. Stiu, intr-adevar, ce inseamna un an electoral. Sunt multe aspiratii, foarte multe dintre ele nefundamentate economic", a spus Isarescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.