Diabetologii au semnalat cresterea cazurilor de agravare a starii de sanatate a bolnavilor aflati sub tratament dupa consumul racoritoarelor „fara zahar”. Dupa aparitia pe piata a produsului Coca Cola „Zero zahar”, diabeticii
Diabetologii au semnalat cresterea cazurilor de agravare a starii de sanatate a bolnavilor aflati sub tratament dupa consumul racoritoarelor „fara zahar”. Dupa aparitia pe piata a produsului Coca Cola „Zero zahar”, diabeticii au consumat aceasta bautura racoritoare convinsi ca nu este daunatoare. Acestia au ajuns, in scurt timp, la spital cu glicemii uriase, care au reusit sa-i surprinda pe medici. Specialistii sustin ca bautura contine caramel, interzis diabeticilor. Totodata, sucurile fara zahar au in compozitie fructoza, care nu este recomandata bolnavilor. Specialistii cer firmelor care produc asemenea racoritoare sa inscriptioneze pe eticheta ca nu sunt recomandate diabeticilor.

Centrul de diabet „N. Paulescu” din Bucuresti semnaleaza bolnavilor de diabet sa evite cu desavarsire consumul bauturilor racoritoare pe ale caror etichete este inscriptionat „Fara continut de zahar”. In ultimele sase luni, numarul cazurilor de bolnavi cu diabet zaharat II care au consumat, nu foarte excesiv, asemenea bauturi si au devenit dependenti de insulina s-a dublat. Pacientii s-au prezentat la cabinetele medicale cu valori de glicemie de peste 250 de unitati. „Spre stupefactia noastra, am constatat ca principala cauza a acestei situatii a fost determinata de consumul bauturilor racoritoare fara continut de zahar, mai ales in perioada lunilor de vara. Aceste sucuri reprezinta o mare capcana pentru bolnavii de diabet. Astfel, cele de genul Coca-Cola sau Pepsi, care au inscriptionate pe etichete 'fara continut de zahar>>, sunt periculoase pentru aceasta categorie de bolnavi, deoarece au, in schimb, un continut foarte mare de caramel. De asemenea, sucurile din fructe, cele din categoria naturale cu pulpa de fruct fara continut de zahar (cappy, prigat), sunt indulcite cu fructoza si alti conservanti, la fel de periculosi ca si caramelul”, ne-au precizat diabetologii din Centrul de Diabet „N. Paulescu” din Bucuresti.

In opinia specialistilor, firmele producatoare de bauturi racoritoare ar trebui sa eticheteze ambalajele acestui tip de produse cu anuntul „produs nerecomandat bolnavilor de diabet”. Singura solutie pentru diabeticii neinsulino-dependenti este ca sucurile sa fie preparate in casa din fructe proaspete si pentru indulcire sa foloseasca zaharina. Insa nici acestea nu trebuie consumate in mod excesiv.

La o cantitate de 250 ml de suc consumat pe zi se elimina jumatate din cantitatea de fructe, stabilita de medicul nutritionist in functie de tipul de fruct consumat. In egala masura, se va diminua si cantitatea de paste fainoase, inclusiv paine, programata pentru consumul necesar intr-o singura zi.

Continut mare de chimicale
Dr. Alina Nicolau, director medical al Institutului de Boli de Nutritie si Diabet „N.C. Paulescu”, ne-a precizat ca aceste bauturi nu sunt recomandate diabeticilor. „In primul rand, nu sunt sanatoase, pentru ca au un continut mare de chimicale. Apoi, cofeina pe care o contin dauneaza diabeticilor, iar caramelul poate sa aiba zahar. Mai sunt si hidratii de carbon din racoritoare, care se suprapun regimului de hidrati zilnic permis diabeticului”, ne-a precizat dr. Alina Nicolau. Prof.dr. Ionescu Constantin Targoviste, director al Institutului „N. C.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.