Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) va construi aproximativ 200 de locuinte pentru tinerii cu varsta de pana la 35 de ani in judetele Hunedoara, Satu Mare si Timis, dupa ce Executivul a aprobat indicatorii tehnico-economici ai investitiilor in ap
Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) va construi aproximativ 200 de locuinte pentru tinerii cu varsta de pana la 35 de ani in judetele Hunedoara, Satu Mare si Timis, dupa ce Executivul a aprobat indicatorii tehnico-economici ai investitiilor in apartamente destinate inchirierii, se arata intr-un comunicat al ANL.
Potrivit Agentiei Nationale pentru Locuinte, 104 apartamente vor fi construite pe amplasamente in judetul Hunedoara, in municipiul Deva. Terenul pe care vor fi construite locuintele se intinde pe o suprafata de 4.373 metri patrati. Alte 35 de locuinte vor fi construite pe un teren, in suprafata de 1.585 metri patrati, in orasul Petrila. In cadrul aceluiasi program, ANL va ridica 19 locuinte in localitatea Dorolt din judetul Satu Mare, pe un teren de 2.123 metri patrati, si 30 de locuinte in orasul Jimbolia din judetul Timis, pe o suprafata de 2.605 metri patrati.
"Beneficiarii directi ai acestor locuinte sunt autoritatile publice locale, in speta Consiliul Local Deva, Petrila, Dorolt, Jimbolia, iar beneficiarii indirecti sunt tinerii in varsta de pana la 35 de ani la data repartitiei, si care pot primi repartitii in cel mult 12 luni de la implinirea acestei varste", se arata in acelasi comunicat de presa.Consiliile Locale pot hotari scutirea de impoziteIn Hotararea de Guvern privind modificarea si completarea Normelor metodologice pentru punerea in aplicare a prevederilor Legii nr. 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte, se arata ca locuintele pentru tineri se prevad a fi inchiriate la nivelul unor chirii "modice", fiind locuinte construite printr-un program cu caracter de protectie sociala, iar Consiliile Locale pot hotari scutirea de impozit pe cladire. Pentru calculul chiriei se ia in considerare amortizarea intr-o perioada de 30 de ani (50% din durata normala de functionare de 60 de ani). In aceeasi Hotarare de Guvern se arata ca impozitul pe cladiri se calculeaza in cazul persoanelor fizice, prin aplicarea cotei de impozitare de 0,1% la valoarea impozabila a cladirii. Valoarea impozabila a cladirii, exprimata in lei, se determina prin inmultirea suprafetei construite desfasurate a acesteia, exprimata in metri patrati, cu valoarea impozabila corespunzatoare, exprimata in lei/mp. Valoarea impozabila a cladirii se ajusteaza in functie de rangul localitatii si de zona in care este amplasata cladirea.Exista un numar mare de cereri pentru locuinteProgramul de constructii de locuinte pentru tineri, destinate inchirierii, se adreseaza persoanelor cu varsta pana in 35 de ani la data repartitiei, care nu au resurse financiare suficiente pentru a-si inchiria sau achizitiona o locuinta in conditiile pietei, astfel ca in prezent exista un numar foarte mare de cereri din partea acestei categorii de populatie. Acest program e derulat de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor - titular de investitii - prin intermediul Agentiei Nationale pentru Locuinte. De la inceputul anului si pana la sfarsitul lunii octombrie au fost finalizate si receptionate prin intermediul ANL 1.317 unitati locative pentru tineri. Agentia Nationala pentru Locuinte s-a infiintat in baza Legii nr. 152/1998 si a inceput sa functioneze efectiv din data de 15 septembrie 1999. Agentia Nationala pentru Locuinte s-a infiintat pentru dezvoltarea constructiei de locuinte la nivel national si isi desfasoara activitatea sub autoritatea Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.