Optiunile au devenit instrumente tot mai frecvent intalnite in portofoliile investitorilor, fie ca sunt utilizate pentru protectie impotriva scaderilor de pret sau in scopuri speculative. Tranzactionarea cu succes a optiunilor presupune insa evitarea
Optiunile au devenit instrumente tot mai frecvent intalnite in portofoliile investitorilor, fie ca sunt utilizate pentru protectie impotriva scaderilor de pret sau in scopuri speculative. Tranzactionarea cu succes a optiunilor presupune insa evitarea unor greseli intalnite adesea la investitorii fara experienta.
Initierea unei tranzactii fara o analiza detaliata a evolutiei actiunii constituie un prim exemplu in acest sens. O mare parte din investitori se bazeaza doar pe analizele prezentate in diverse publicatii de specialitate fara a realiza o cercetare pe cont propriu. De cate ori nu se intampla insa ca aceste prognoze sa difere, analistii avand opinii contradictorii in privinta evolutiei pretului unei anumite actiuni. De aceea, cel mai indicat este sa va formulati propriile predictii, iar daca acestea sunt confirmate de alte analize sa adoptati decizia investitionala potrivita.
O alta eroare care trebuie evitata este neintelegerea conceptului de levier si aplicarea acestuia in cazul tranzactionarii instrumentelor financiare derivate. Aceasta poate avea de asemenea consecinte majore asupra randamentelor obtinute. De aceea, subliniem inca o data ca tranzactionarea instrumentelor derivate difera de cea a instrumentelor clasice pe piata spot (actiuni, obligatiuni sau alte valori mobiliare).
Prin insasi constructia lor, derivatele beneficiaza de un efect de amplificare (de levier) a castigurilor si a pierderilor. Astfel, levierul ofera posibilitatea de a obtine un castig mare dintr-o investitie initiala mai mica decat in cazul investitiilor clasice. Cu toate acestea, trebuie retinut faptul ca levierul implica un risc mai mare decat cel aferent investitiei directe in actiunile cotate. Tranzactionarea optiunilor ofera posibilitatea de a beneficia de miscarile de pret ale unei actiuni fara a plati integral pretul acesteia.
De asemenea, fortarea aplicarii unei strategii predefinite constituie un alt exemplu de utilizare gresita a contractelor cu optiuni. Majoritatea investitorilor neinitiati comit greseala de a invata o strategie si a o aplica de fiecare data cand activul suport de la baza optiunii se apropie de profilul necesar. Dar, de fapt, pot fi utilizate diverse strategii in functie de conditiile pietei. Intregul complex de factori ce concureaza la alegerea corecta a strategiei care sa se adreseze profilului individual de risc poate fi redus la analiza a doua elemente: tendinta de evolutie a pretului, respectiv volatilitatea activului suport de la baza contractului options. Atat evolutia pietei, cat si volatilitatea preturilor se pot situa pe trei coordonate: in crestere, in scadere sau neutra, din combinatiile acestora rezultand diverse scenarii, pentru fiecare existand strategiile adecvate. Astfel, urmariti ce ofera piata si in functie de aceste premise cautati strategia potrivita, nu invers.
Alegerea seriei gresite de optiuni constituie iarasi una dintre greselile fundamentale comise adesea de investitori. Stabilirea activului suport si a strategiei constituie doar primii pasi in fundamentarea deciziei investitionale, alegerea pretului de exercitare si a scadentei potrivite jucand, de asemenea, un rol important in optimizarea raportului profit/pierdere.
Selectarea lunii de scadenta trebuie sa tina cont de efectul timpului asupra valorii optiunii, rata deprecierii "timp" in cazul optiunilor cu scadenta mai indepartata fiind mai redusa decat pentru cele cu scadenta apropiata.
In functie de strategia selectata, investitorul poate alege utilizarea unor optiuni "in bani", "la bani" sau "in afara banilor". O optiune "la bani" prezinta cea mai mare valoare extrinseca dintr-o serie de optiuni, fiind cea mai sensibila la modificarea volatilitatii si a duratei de timp pana la expirare.
Potrivirea clasei de optiuni cu strategia selectata este necesara pentru maximizarea randamentului obtinut. Acestea sunt doar cateva aspecte ce trebuie avute in vedere pentru tranzactionarea cu succes a optiunilor.
Saptamana viitoare vom prezenta si alte exemple care sa permita evitarea unor situatii nefavorabile pentru investitori.*Acest articol reprezinta un demers educational, iar responsabilitatea intocmirii planurilor de tranzactionare a optiunilor si a aplicarii diverselor strategii pe piata la termen apartine exclusiv investitorilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.