Franco Frattini, acuzat de partinireSub presiunea evenimentelor din ultimele saptamani din Italia, in special dupa o crima atribuita unui tigan roman, pe agenda primei sedinte a actualei sesiuni a Parlamentului European a fost introdusa o "dezbatere
Franco Frattini, acuzat de partinireSub presiunea evenimentelor din ultimele saptamani din Italia, in special dupa o crima atribuita unui tigan roman, pe agenda primei sedinte a actualei sesiuni a Parlamentului European a fost introdusa o "dezbatere speciala" avand ca baza o declaratie a Comisiei Europene privind Directiva 38/2004 privind dreptul la libera circulatie si sedere pe teritoriul statelor membre ale UE pentru cetatenii Uniunii si membrii familiilor acestora. Dezbaterea a fost programata seara tarziu, ceea ce ar putea fi o explicatie a numarului redus de eurodeputati prezenti la ea (circa 30). Nu este exclusa nici opinia unor comentatori de presa, conform careia unii eurodeputati au considerat ca cele petrecute in Italia au fost mult supradimensionate si mediatizate, evident din ratiuni electorale.
Comisarul european pentru justitie si afaceri interne, italianul Franco Frattini, a prezentat documentul Comisiei Europene, cu pozitia de altfel cunoscuta, conform careia institutiile europene nu tolereaza nicio forma de discriminare, sustinand in acelasi timp dreptul statelor, in cazul nostru al Italiei, de a-si proteja cetatenii in fata infractionalitatii. El a subliniat ca in tratatele europene, inclusiv Directiva 38/2004, este prevazuta expulzarea celor ce comit infractiuni, dar, a subliniat el, o astfel de masura trebuie sa fie luata in extremis si dupa "criterii foarte precise". El a condamnat, in context, actele de xenofobie comise in Italia impotriva rromilor si a romanilor in general si a dat asigurari ca in CE va fi examinata "indeaproape" modalitatea in care autoritatile italiene aplica decretul-lege recent promulgat de guvern ce faciliteaza expulzarea tiganilor romani. Frattini a relevat, totodata, responsabilitatea ce revine inclusiv comunitatii rrome pentru suferintele membrilor ei, indeosebi ale tinerilor, instalati in tari ale UE. Copiii rromi, sublinia Frattini, "sufera o dubla discriminare": sunt victime ale prejudecatilor, dar si ale incalcarii drepturilor fundamentale, inclusiv in propria lor comunitate; copii neglijati, lasati sa bantuie strazile, traind in conditii extrem de dificile, intolerabile in Europa, adeseori trimisi sa cerseasca pentru a supravietui, dar practic impinsi spre criminalitate.
Pozitia Comisiei Europene expusa de Frattini a fost urmata de dezbateri, inainte de a se adopta un document final prin votul programat pentru joi in plenul PE. Europarlamentarii romani si-au expus punctul de vedere prin interventiile argumentate ale lui Marian Marinescu, din partea PD, liberalei Adina Valean si a social-democratului Adrian Severin. Ei au subliniat ideea ca problematica rromilor a devenit una europeana si au cerut UE sa conceapa programe speciale vizand educarea si integrarea membrilor acestei etnii. Adrian Severin a respins ideea de a considera o tara membra a Uniunii drept ghetou pentru indezirabili, Romania ca un fel de Siberie pentru expulzati, dupa cum nu a acceptat nici ideea folosirii ca arme politice, electorale, a unor acte xenofobe.Critici severe la adresa lui Franco FrattiniComisarul italian pentru justitie si afaceri interne a fost luni seara tinta unor severe critici din partea liderilor grupurilor parlamentare europene pentru pozitiile publice exprimate legat de criza provocata de infractiunile de crima atribuite unor tigani romani. Conationalul sau, eurodeputatul socialist Giovanni Pittella, l-a acuzat ca in aceasta disputa a amestecat functia de comisar european cu cea de om politic de opozitie in tara sa.
In loc sa actioneze pentru calmarea tensiunii, reamintea Pittella, Frattini ataca guvernul Prodi, acuzandu-l ca a suspendat toate restrictiile la intrarea in Italia a cetatenilor noilor state membre ale UE.
Cel mai dur atac a venit din partea eurodeputatului britanic Graham Watson, liderul grupului liberal din PE. Acesta i-a reprosat lui Frattini ca a avut o" pozitie partizana" in chestiunea infractionalitatii tiganilor romani si i-a cerut "sa se concentreze asupra atributiilor sale de comisar european, si nu pe responsabilitatile sale viitoare, in cazul unei reveniri la putere a lui Berlusconi".
Watson le-a cerut si romanilor sa-si asume responsabilitatea pentru statutul etniei rrome, avand in vedere ca si membrii ei sunt cetateni ai Romaniei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.