Peste o treime din contestatiile proceselor-verbale incheiate de politistii bucuresteni au fost castigate in instanta, principalii vinovati pentru acesta situatie fiind politisti care nu completeaza corect aceste acte, indica un raport prezentat i
Peste o treime din contestatiile proceselor-verbale incheiate de politistii bucuresteni au fost castigate in instanta, principalii vinovati pentru acesta situatie fiind politisti care nu completeaza corect aceste acte, indica un raport prezentat ieri intr-o videoconferinta la Politia Capitalei.
In primele opt luni ale acestui an, au fost contestate in instanta 1707 procese-verbale, din aproximativ o suta de mii de astfel de documente incheiate, pe primele locuri situandu-se sectoarele 5 (20%), 4 (19%) si 3 (18%), urmate de sectoarele 1 (16%), 2 (15%), si 6 (12%). Din numarul total de contestatii, 943 au fost solutionate de instante in favoarea Politiei, iar restul in favoarea cetatenilor. Potrivit raportului prezentat in videoconferinta, majoritatea contestatiilor au drept cauza faptul ca politistii indica gresit Legea pentru care se aplica sanctiunea, sau articolul din aceasta. Totodata, au fost mentionate cazuri in care politistii nu completeaza corect procesele-verbale sau le scriu ilizibil. Raportul a mai indicat drept cauze ale acestei situatii insuficienta pregatire profesionala a politistilor, lipsa monitorizarii acestora de catre managerii unitatilor de Politie, precum si deficientele de transmitere a proceselor-verbale catre instante. Sefii sectiilor de Politie de Sector, participanti la videoconferinta, au explicat ca majoritatea proceselor-verbale contestate in instanta si solutionate in defavoarea Politiei au fost completate de politistii tineri sau de cei recrutati din sursa externa. Seful Politiei Capitalei, chestorul Marian Tutilescu, a precizat, citat de Mediafax, ca multe dintre aceste documente sunt completate sub "presiunea momentului" si le-a indicat celor prezenti la videoconferinta sa-si invete subalternii sa completeze corect si lizibil procesele-verbale, recomandandu-le sa introduca in testarile anuale chestiuni legate de aceste disfunctionalitati.
Contestatii admise
Totodata, peste o treime din plangerile formulate impotriva proceselor-verbale de constatare a contraventiilor la regimul circulatiei rutiere au fost admise de instanta, in primele sase luni ale acestui an. Principala motivatie a soferilor pentru contestarea amenzilor a reprezentat-o redobandirea permisului de conducere. Potrivit sefului Directiei Politiei Rutiere, comisarul sef Gino Bosman, in primul semestru al anului, instantele de judecata au admis 34,59% din plangeri in totalitate, 7,77% in parte si au respins 57,62%. "S-a constatat ca plangerile indreptate impotriva proceselor-verbale de constatare a contraventiilor la regimul circulatiei, de regula, nu sunt facute pentru a se evita plata amenzilor, care, achitate in termen de doua zile lucratoare, insumeaza jumatate din minimul amenzii. Prin plangere se urmareste, in principal, redobandirea permisului de conducere. Printre cauzele care duc la admiterea plangerilor se numara motivatia contravenientului, de cele mai multe ori sustinuta de martori, si omiterea mentionarii pe procesele-verbale a unor aspecte ce tin de fond sau forma. "Greselile se fac atat de catre factorul uman - agentul constatator -, cat si din cauza mijloacelor tehnice folosite - limite ale programelor informatice, calitatea slaba a imaginilor surprinse de camerele de supraveghere", spunea in urma cu o luna seful Politiei Rutiere. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.