„Foarte multi m-au rugat sa scap tara de Traian Basescu. Nu mai am nevoie de inca un indemn, pentru ca acesta este scopul meu politic pina in 2009 si cred ca mi-l voi indeplini, e o necesitate pentru Romania."

Asa a spus dl Gusa ca va face, intr-o conferinta de presa sustinuta weekendul trecut la Buzau. Condamnat pe viata la 1% daca ia politica pe cont propriu, dl Gusa anunta ca are un ambit. Nu vrea sa cistige alegeri, nu vrea sa faca pragul electoral, nu vrea nimic din ceea ce vrea un candidat sau un sef de partid. Vrea sa-l distruga pe dl Basescu. Anuntul are urmatorul sens: „Om politic dibaci, mester cu presa si cu informatiile, vreau sa-l distrug pe Base. Cine are nevoie de serviciul meu sa sune!". Cum de a ajuns dl Gusa sa spuna asa ceva? Imi inchipui ca un prieten incercanat, zgribulit de frigul acestei toamne reci, a batut, la ceas intunecat si ploios, la usa dlui Gusa. Liderul PIN, care, la masa lui de lucru, tocmai reflecta la viitorul Romaniei, a deschis. Prietenul s-a aruncat la pieptul barbatului politic care are ca simbol electoral ursul carpatin si a spus, suspinind: „Cozmin, scapa-ne de Basescu!". Cum asemenea scene se repetasera tot mai des in ultima vreme, dl Gusa a inteles ca vremea dubiilor a trecut. A venit timpul actiunii. Trebuie s-o faca. Pentru viitorul acestei tari. Pentru popor. L-a strins in brate pe prieten si a rostit, jumatate pentru el insusi, jumatate pentru amic si jumatate pentru istorie: „Bine. Am s-o fac. Am sa va scap de Basescu!".

Habar n-am daca o asemenea scena a avut loc. E posibil. Am vazut prea multe pe lumea asta ca sa nu stiu, deja, ca viata reala bate orice fictiune. Dar nu realitatea acestei scene are importanta, ci calitatea ei. Reala sau imaginara, scena e de un ridicol nebun. Ia sa vedem cum il poate spulbera uraganul Gusa pe fragilul Basescu. Pina in 2009! Dl Gusa il poate elimina politic pe dl Basescu, teoretic, in doua feluri. Fie electoral, invingindu-l in alegeri (stati, nu rideti inca!) sau inventind un candidat in stare sa-l invinga in alegeri (mai abtineti-va putin!). Fie organizind campanii anti-Basescu, in speranta ca, prin acumulare, efectul acestora ar fi scaderea popularitatii presedintelui sub nivelul altui/altor competitori politici. Dar asta se intimpla deja. De doi ani, dl Basescu e tocat maruntel cu un fel de frenezie infatigabila care, mie cel putin, mi se pare patologica. S-au inventat canale de televiziune, emisiuni si analisti anume pentru a-l desfiinta pas cu pas si minut de minut pe presedinte. Eforturi mediatice masive sint deja investite in operatiunea de discreditare a sa. Din cite vedem, rezultatul nu e multumitor. Daca gindim in raportul resurse/rezultate, atunci chiar e o afacere foarte proasta. Cel putin deocamdata. Ce poate face mai mult dl Gusa?

Inteleg, din relatari, ca spiritul spuselor dlui Gusa la Buzau era „eu l-am facut, eu il omor!". Dl Gusa trece drept un politician care stie multe si manevreaza, mazarinian, din umbra. Mi-e greu sa indic o singura manevra politica memorabila regizata de dl Gusa (poate pentru ca nu exista?!), dar omul are aceasta imagine. Pe care o spulbera tocmai cu asemenea declaratii caraghioase. Afirmatia sau, macar, sugestia ca domnia sa l-a facut presedinte pe dl Basescu il face pe dl Gusa sa para, tot mai clar, ceea ce este de fapt...