Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a anuntat ca salariul minim pe economie in 2008 a fost stabilit la 500 de lei (5.000.000 lei vechi). Patronatele s-au declarat de acord cu acest salariu in timp ce sindicatele s-au declarat pentru cu amendamentul ca l
Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a anuntat ca salariul minim pe economie in 2008 a fost stabilit la 500 de lei (5.000.000 lei vechi). Patronatele s-au declarat de acord cu acest salariu in timp ce sindicatele s-au declarat pentru cu amendamentul ca la rectificarile bugetare din 2008 el sa fie reevaluat.
Unele sindicate nemultumite ameninta cu continuarea conflictului
Sindicatele sunt nemultumite de propunerea Guvernului privind salariul minim unic la nivel national in 2008 de 500 de lei, unele dintre acestea intentionand sa continue conflictul de munca declansat in urma cu doua saptamani.
Vicepresedintele Blocului National Sindical, Ovidiu Jurca, a declarat ca nu este multumit de oferta Guvernului, precizand ca in maxim doua zile vor hotari, in urma discutiilor cu membrii de sindicat, daca accepta valoarea de 500 de lei pentru salariul minim sau continua conflictul de munca, transmite Mediafax.
"Este un compromis trist daca acceptam oferta guvernamentala. Intr-adevar, este mai mult de 450 de lei cat a propus initial Guvernul si mai mult de 480 de lei cat au oferit patronatele, dar oferta e departe de a se incadra intr-o curba decenta si oborabila, astfel incat in 2009 salariul minim sa fie 60% din salariului mediu, potrivit angajamentului guvernamental luat odata cu integrarea in Uniunea Europeana", a spus Jurca.
Vicepresedintele Cartel Alfa, Romulus Nita, a declarat ca partea sindicala nu poate accepta valoarea de 500 de lei pentru salariul minim, astfel incat conflictul de munca va continua, marti urmand sa fie depuse documentele pentru conciliere la Ministerul Muncii.
"Este laudabil ca Guvernul a ridicat valoarea salariului minim de la 450 de lei la 500 de lei, dar aceasta suma este departe de a putea fi acceptata de noi", a spus Romulus Nita.
Potrivit liderului CNSLR Fratia, Marius Petcu, oferta Guvernului pentru salariul minim pe 2008 nu este acceptabila din punctul de vedere al sindicatelor.
"Partea buna este ca va fi un singur salariu minim pe economie la nivel national, iar Guvernul a promis ca, dupa rectificarea bugetara din iulie anul viitor vom putea lua in calcul o majorare a salariului minim generata de cresterea economica, astfel ca exista o perspectiva de crestere a acestui salariu minim", a spus Petcu.
El a precizat ca sindicatele sunt nemultumite de faptul ca luni seara, la sediul Ministerului Muncii nu a avut loc o negociere, Executivul venind cu o decizie deja luata, spunand ca nu poate oferi mai mult de 500 de lei pentru salariul minim de anul viitor. "Aceasta propunere nu reflecta valoarea reala a unei munci", a mai spus Petcu.
Desi ministrul Muncii a declarat ca atat patronatele, cat si sindicatele au fost de acord cu valoarea propusa de Guvern, reprezentantul Confederatiei Patronale "Concordia", Octavian Bojan, a declarat, la finalul intalnirii, ca in cadrul discutiilor au fost incalcate anumite principii.
"Am fost convocati pentru a ni se aduce la cunostinta hotararea Guvernului. Desi patronatele aveau un punct de vedere unitar si Pacuraru ne-a informat ca propunerea Guvernului coincide cu a patronatelor, adica 480 de lei, surprinzatoare pentru noi a fost pozitia lui Varujan Vosganian (ministrul Economiei si Finantelor - n.r.), care a plusat la 500 de lei, punandu-ne in fata faptului implinit fara sa negociem", a spus Octavian Bojan.
Cu toate acestea, reprezentantul Confederatiei Patronale "Concordia" a apreciat ca intalnirea de luni seara este un castig, pentru ca "s-a reusit impunerea unificarii salariului".
Totodata, Bojan a reclamat faptul ca in cadrul discutiilor s-a uitat complet de propunerea patronatelor privind eliminarea grilei de salarizare.
Cele cinci confederatii sindicale - CNS "Cartel ALFA", BNS, CNSLR "Fratia", CSDR si CSN "Meridian" - declansasera deja conflictul de munca, nemultumite ca angajatorii nu stabilisera salariul minim pe economie pentru 2008. Sindicalistii mai reclamau ca Guvernul a stabilit salariul minim pe economie pe 2008 la nivelul de 450 de lei, cu doar 2% mai mare decat salariul minim prevazut prin contractul colectiv de munca de anul trecut, desi se angajase in 2006, in fata Parlamentului, la un nivel al salariului minim de 654 de lei in 2008.
In plus, oferta patronatelor era de doar 480 de lei pentru salariul minim pe economie, in conditiile in care sindicalistii pornisera negocierile de la 700 de lei. In cele din urma, sindicatele anuntasera ca nu accepta nici o oferta de salariu mai mica de 540 de lei. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.