In sfarsit, Traian Basescu a reusit sa afirme, succint si fara ocolisuri, ceea ce sugereaza, in fapte si vorbe mai lungi, de trei ani: "Avem o clasa politica expirata. Clasa politica nu e capabila sa deserveasca interesul public". "Avem", adica "au".
In sfarsit, Traian Basescu a reusit sa afirme, succint si fara ocolisuri, ceea ce sugereaza, in fapte si vorbe mai lungi, de trei ani: "Avem o clasa politica expirata. Clasa politica nu e capabila sa deserveasca interesul public". "Avem", adica "au". El si mai cine? Nu era mai corect sa spuna "suntem"?


Acest spatiu e prea stramt pentru o analiza adevarata a problemei,  adica a starii in care se afla clasa politica de la noi. Daca veti pune cap la cap articolele publicate de mine pe aceasta tema, veti avea o imagine despre felul cum gandesc si despre argumentele pe care, spre deosebire de seful statului, ma straduiesc sa le aduc atunci cand trag concluzii. Astazi o sa ma rezum la un aspect colateral dar nu mai putin important.


Traian Basescu nu se considera parte din clasa politica romaneasca. Aceasta e smecheria fundamentala pe care se bazeaza constructia de imagine din mandatul sau. Nu e un om ales de oameni ci este o divinitate, coborata cu harzobul din cer,  sa rezolve nemernicia celor care au condus tara pana azi.


Ideea in sine nu e noua. Monarhiile antice, cu deosebire cea egipteana, se revendicau direct din divinitate, altfel spus faraonul era chiar zeul. La romani, Augustus s-a proclamat si el zeu, pentru ca era "fiul" lui Cezar pe care tot el l-a proclamat zeu. (Pare un fel de joc piramidal dar a functionat). In Europa Evului Mediu, monarhii nu mai erau chiar divini ci delegati de divinitate, prin sfantul mir ei capatau calitatea de reprezentanti ai lui Dumnezeu pe pamant si puteau face si un numar limitat de minuni, cum ar fi tamaduirea furunculelor.


Una din caracteristicile regalitatii divine este lipsa absoluta de raspundere. Cum sa pedepsesti un zeu? Cum sa-l intrebi pe Ramses cine a furat piramida? Chiar si in secolul abia trecut, Constitutia Romaniei prevedea negru pe alb, ca regele nu raspunde in fata legii. Pentru actele lui erau raspunzatori ministrii care le contrasemnau.


Nu suna cunoscut? Nu are Basescu imunitate absoluta dupa ce Constitutia a fost modificata tocmai ca sa dispara asemenea imunitati? Nu sunt de vina guvernul si parlamentul pentru tot ce se petrece rau in tara asta in vreme ce presedintele (numele la moda pentru rege) isi da doar cu parerea si cere ajutor poporului  sa schimbe tot si pe toti?


Ma rog, nu chiar pe toti. Divinitatea basesciana presupune si delegari de sfintenie. Zeul Boc sau muza Udrea, titanul Stolojan sau marmoreeanul Videanu sunt si ei admisi in Olimpul prezidential. Procedura in sine e cat se poate de simpla si de inspiratie medievala. Devine zeitate-delegata cel/cea care ingenuncheaza in fata zeului si ii jura supunere. Olimpienii nu mai fac parte nici ei din "clasa politica", nu se "expira", avand termenul de garantie nelimitat si, ca atare, si nu trebuie schimbati.


Zeii sunt nemuritori, prin urmare traiesc un prezent continuu. Consecinta imediata: ei nu au trecut. Nu au dosar nicaieri. Nu au biografie politica. Nu au condus ministere si primarii. Nu au legatura cu gaurile din asfalt sau din flota. Nu si-au dat singuri casa. De fapt, zeii nu au casa, au temple, pe care si le aloca  din patrimoniul primariilor. Ei nu au vorbit aiurea despre cainii vagabonzi, despre axe cu americanii sau lacuri rusesti.


Presedintele divin Basescu propune poporului sau o dogma simpla, o luminita la capatul infernului: eu m-am nascut sa va scap de cei rai. Si in traducere libera din limba sanscrita: eu m-am nascut din haos si va conduc in haos.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.