In Postul Craciunului sunt trei sarbatori cu cruce rosie: Ovidenia, Sfantul Andrei si Sfantul Nicolae.

Asezata in primele zile din post, Vovidenia sau Ovidenia, cum mai este numita Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, este una dintre sa
In Postul Craciunului sunt trei sarbatori cu cruce rosie: Ovidenia, Sfantul Andrei si Sfantul Nicolae.

Asezata in primele zile din post, Vovidenia sau Ovidenia, cum mai este numita Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, este una dintre sarbatorile dedicate Fecioarei Maria. Praznicul de la 21 noiembrie aminteste momentul biblic in care, dupa traditie, Ioachim si Ana au dus-o pe fiica lor Maria, in varsta de 3 ani, la templu. Parintele Cleopa descrie astfel mergerea la templu a Fecioarei: "La intrare, biserica avea 15 trepte, dupa numarul celor 15 psalmi (...) Cand a ajuns Fecioara Maria la aceste 15 trepte, dumnezeiestii parinti Ioachim si Ana voiau sa o duca de mana, ca pe o copila ce nu poate pasi pe trepte. Dar, fiind intarita de harul Duhului Sfant, ea s-a desprins din mainile parintilor si de ceata fecioarelor care o conduceau cu faclii aprinse si cu cantari, si a inceput sa urce ca o porumbita nevinovata peste toate treptele, ca o pasare a Raiului...". Proorocul Zaharia, care era si arhiereu si caruia i se descoperise de la Dumnezeu cine este Fecioara, a dus-o, dupa ce a inchinat-o in biserica, in Sfanta Sfintelor. Acolo doar arhiereul o data pe an intra sa aduca jertfa pentru sine si pentru popor. Dupa aceasta a dus-o in casa fecioarelor, unde Fecioara Maria a locuit acolo, impreuna cu celelalte tinere, vreme de 12 ani. Totdeauna isi facea rugaciunea in Sfanta Sfintelor. Traditia cerea ca fecioarele care erau inchinate lui Dumnezeu sa fie aduse inapoi in familie cand ajungeau la maturitate.


SFÃ…NTUL ANDREI. Despre Sfantul Andrei se stie ca este cel dintai chemat la apostolie de catre Hristos, alaturi de fratele sau, Sfantul Apostol Petru. Traditia spune ca Sfantul Andrei este cel care a calcat pe teritoriul actualei Dobroge si a propovaduit credinta in Iisus Hristos oamenilor de pe aceste meleaguri.


SFÃ…NTUL NICOLAE. Ierarhul sarbatorit la 6 decembrie este unul dintre cei mai milostivi sfinti. De origine din Myra, Sfantul Nicolae a patricipat la Sinodul I de la Niceea, in anul 325, convocat de imparatul Constantin cel Mare, in cadrul acestui sinod fiind elaborat Crezul (simbolul credintei).

In toate cele trei sarbatori amintite este dezlegare la peste, untdelemn si vin.

a— Ritualuri si semne din popor a— Rostul si intelesul Sfintei Liturghii a— Zilele de post si sarbatorile a— Maica si Pruncul in iconografie a— Asteptarea lui Mesia a— Sa dovedim ca meritam numele de bun crestin a— Puterea Maslului a— Marii sfinti postitori a— Postirea omului modern 


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.