Patruzeci si cinci la suta dintre olandezi sunt favorabili unei "fuziuni" intre Olanda si Flandra - regiunea flamanda din Belgia - in timp ce 49% se opun unui astfel de scenariu, indica un sondaj de opinie realizat de institutul Maurice de Hond, publ
Patruzeci si cinci la suta dintre olandezi sunt favorabili unei "fuziuni" intre Olanda si Flandra - regiunea flamanda din Belgia - in timp ce 49% se opun unui astfel de scenariu, indica un sondaj de opinie realizat de institutul Maurice de Hond, publicat de cotidianul olandez Dag, transmite Rompres.
Potrivit anchetei realizate pe un esantion reprezentativ de 1000 de persoane, olandezii favorabili revenirii Flandrei la Olanda sunt in marea lor majoritate simpatizanti ai formatiunii politice de dreapta Partidul Libertatii (PVV), condus de populistul Geert Wilders (foto). Partizanii acestei idei estimeaza ca o Olanda largita la 22 de milioane, dupa includerea Flandrei, ar deveni mai puternica in interiorul Uniunii Europene, iar economia sa ar avea de castigat. Fie ca sunt favorabili sau se opun alipirii Flandrei la Olanda, 80% dintre olandezi ii apreciaza pe flamanzi pentru ca "sunt plini de viata".
Belgia parcurge, de 5 luni, o grava criza politica, liderii francofoni si cei flamanzi nereusind sa ajunga la un acord asupra formarii coalitiei guvernamentale, din cauza problemelor comunitare. In Belgia traiesc 6 milioane de flamanzi si 4,5 milioane de francofoni, comunitati care, alaturi de cea germana si de regiunile Valonia, Flandra si zona capitalei Bruxelles, dispun de un grad ridicat de autonomie.
Pe de alta parte, majoritatea francezilor ar fi de acord cu o uniune intre Franta si regiunea belgiana Valonia in cazul in care Belgia va inceta sa existe ca stat, releva un sondaj de opinie publicat duminica de saptamanalul francez Journal du Dimanche. Din cele 958 de persoane intervievate, 54% s-au declarat "complet" sau "mai degraba" favorabile unui astfel de scenariu, in timp ce 41% se opun acestei idei. Unul din 20 de francezi este indecis in legatura cu posibilitatea unirii Valoniei cu Franta. In regiunile din nordul Frantei, aflate la granita cu Belgia, proportia celor care ar sprijini alipirea Valoniei la Franta este chiar mai mare, respectiv 66%. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.