De la inceputul anului au fost inregistrate 554 de infractiuni savarsite asupra minorilor, fata de 593 inregistrate in 2005 si 655 in 2004, a declarat, la deschiderea seminarului "Prevenirea si combaterea exploatarii sexuale a copiilor", organizat de
De la inceputul anului au fost inregistrate 554 de infractiuni savarsite asupra minorilor, fata de 593 inregistrate in 2005 si 655 in 2004, a declarat, la deschiderea seminarului "Prevenirea si combaterea exploatarii sexuale a copiilor", organizat de Ambasada Marii Britanii la Bucuresti, seful Politiei Romane. Cu toate acestea, numarul infractiunilor de acest tip este mult mai mic, comparativ cu cel inregistrat in Marea Britanie, unde se primesc, lunar, aproximativ 400 de sesizari. Potrivit reprezentantilor celor doua state, diferenta ar putea fi justificata prin faptul ca, in Romania, pornografia infantila prin Internet nu a ajuns inca la stadiul de fenomen, asa cum se intampla in Marea Britanie. "Unul din patru copii britanici cu varste cuprinse intre 11 si 16 ani au intalniri offline cu persoane cu care au initiat comunicarea pe Internet. 83 la suta dintre acestia iau si un prieten cu ei la astfel de intalniri - si astfel expun riscului si mai multi copii", potrivit reprezentantilor Centrului pentru Protectia Online impotriva Exploatarii Copiilor (CEOP). Presedintele executiv al CEOP, Jim Gamble, considera ca situatia celor doua state nu poate fi comparata, intrucat acoperirea cu Internet in Romania este de 21 la suta, in timp ce in Marea Britanie este de 65 la suta, iar procentul copiilor britanici care au acces la Internet, de acasa sau de la scoala, este de suta la suta. "Internetul nu a creat pedofili, ci doar un alt loc public in care ei se pot intalni si schimba opinii", a declarat Jim Gamble. Gheorghe Popa a precizat, citat de Mediafax, ca recrutarea minorilor romani, in vederea exploatarii sexuale, se face pe strada, victimele provenind din randul copiilor strazii. Totodata, Gheorghe Nita, secretar de stat in Ministerul Internelor si Reformei Administrative, a admis ca numarul real al copiilor exploatati sexual sau abuzati este mai mare decat numarul cazurilor care sunt anchetate. Nita a mai spus ca, de la inceputul acestui an, s-a constatat ca exista o noua tendinta, respectiv exploatarea copiilor mai degraba prin munca, decat cea sexuala. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.