Tribunalul Cluj a anulat definitiv, dar nu si irevocabil, certificatul de urbanism eliberat de Consiliul Judetean Alba pentru Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) pentru continuarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului (EIM).
In
Tribunalul Cluj a anulat definitiv, dar nu si irevocabil, certificatul de urbanism eliberat de Consiliul Judetean Alba pentru Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) pentru continuarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului (EIM).
In urma dezbaterilor, initiate prin introducerea actiunii in instanta de reprezentantii Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, judecatorii au constatat ca actul nu contine lista completa a ariilor din Rosia Montana protejate datorita patrimoniului natural si istoric, precum si a zonelor de protectie din jurul lor. Anularea certificatului a fost si o consecinta a faptului ca acesta nu continea toate facilitatile industriale pentru care RMGC doreste sa obtina autorizatie de construire (cum ar fi iazul de decantare) si ca s-a incalcat principiul autonomiei locale prin aceea ca impune elaborarea si aprobarea unui singur Plan Urbanistic Zonal valabil pentru toate cele patru municipalitati direct afectate de Zona de Dezvoltare Industriala RMGC.
Certificatul de urbanism nr. 78/2006, actul anulat de Tribunalul Cluj, a fost eliberat de catre Consiliul Judetean Alba, desi certificatul de urbanism anterior (cu numarul 68/2004) era la acel moment si este inca suspendat printr-o decizie judecatoreasca irevocabila. "Prin depunerea la Ministerul Mediului a certificatului nr. 78/2006, RMGC a putut parcurge etapa de consultari publice pe marginea studiului de impact asupra mediului, precum si o parte semnificativa din etapa de evaluare a calitatii studiului de impact. Pe baza acestui act, RMGC a initiat si alte proceduri de autorizare cum ar fi aceea de a obtine autorizatia de siguranta a barajului, schimbarea de folosinta a terenurilor, procedura de modificare a Planului de Urbanism Zonal pentru Zona de Dezvoltare Industriala RMGC etc.", noteaza reclamantii.
Certificatul de urbanism amintit a fost mai intai suspendat de catre Tribunalul Cluj pe data de 20 iulie 2007. Ca urmare a acestei decizii, Ministerul Mediului a stopat procedura EIM pentru proiectul minier si a decis ca orice certificat de urbanism cu acelasi continut este suspendat de drept.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.