Moneda nationala continua sa se deprecieze fata de euro, cursul de referinta anuntat, ieri, de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 3,4414 lei/euro, situandu-se la cel mai ridicat nivel inregistrat in ultimele 12 luni. La 29 noiembrie 2006, BNR a
Moneda nationala continua sa se deprecieze fata de euro, cursul de referinta anuntat, ieri, de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 3,4414 lei/euro, situandu-se la cel mai ridicat nivel inregistrat in ultimele 12 luni. La 29 noiembrie 2006, BNR a anuntat o rata de referinta de 3,4625 lei/euro.
Leul s-a depreciat pe tot parcursul sedintei de tranzactionare de ieri si a atins un nivel minim de 3,4525 lei/euro. La inchiderea sedintei, cursul de schimb se situa la 3,4460-3,4470 lei/euro, dupa ce in deschiderea sedintei interbancare bancile cotau euro la 3,4220-3,4250 lei, fata de ultimele cotatii de la inchiderea de vineri, de 3,4150 - 3,4165 lei/euro. Factorii care au influentat rata de schimb au fost nivelul ridicat al inflatiei, cererea suficient de mare de valuta din partea strainilor, dar si aversiunea fata de risc a jucatorilor.
Si indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au inchis sedinta de tranzactionare de ieri in scadere, sub influenta crizelor internationale de pe pietele de capital si a situatiei macroeconomice nefavorabile de pe plan local, spun brokerii. Indicele BET-FI, care include cotatiile Societatilor de Investitii Financiare (SIF), a inregistrat cea mai mare scadere, de 2,99%. Indicele general al pietei, BET-C, a scazut cu 2,25%, iar indicele actiunilor lichide, BET, s-a diminuat cu 2,75%. "Bursa de la Bucuresti este influentata de crizele de pe pietele internationale. In afara de Bursa de la Viena, care a avut o crestere foarte mica, toate pietele externe au inregistrat pierderi. In acelasi timp, scaderile indicilor au fost determinate si de rezultatele macroeconomice nefavorabile, in special de cresterea inflatiei", a declarat directorul general al BT Securities, Rares Nilas, transmite Mediafax.
Inflatie fara tinta
Inflatia anuala a urcat dupa zece luni la 6,84%, nivelul maxim atins din luna iunie a anului trecut, cu o rata inalta de crestere a preturilor de consum si in luna octombrie, de 0,97%, in principal din cauza scumpirilor la alimente, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
Comparativ cu decembrie 2006, preturile de consum au consemnat o crestere de 4,91%, aproape de limita intervalului tintit de banca centrala pentru acest an, cu o majorare de 6,9% la alimente si 6,5% la servicii, in timp ce marfurile nealimentare s-au scumpit cu 2,57%. Cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni (noiembrie 2006 - octombrie 2007) s-a plasat la 4,5% calculata pe baza de IPC si la 4,6% determinata pe baza indicelui armonizat IAPC. Inflatia medie lunara din 2007 s-a situat la 0,5%, cu 0,2 puncte peste media lunara de anul trecut.
In ultimul raport asupra inflatiei, banca centrala a revizuit in crestere cu 1,8 puncte prognoza pentru sfarsitul acestui an, la 5,7% pe an, fata de nivelul de 3,9% estimat in luna august. Tinta de inflatie stabilita de Guvern si BNR pentru acest an este de 4%, cu o banda de variatie de plus/minus un punct.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.