Urmasii lui Mihai Antonescu, fostul ministru de externe al Romaniei din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, cer reabilitarea acestuia printr-un proces aflat pe rolul Sectiei I Penala din cadrul Curtii de Apel Bucuresti. Cererea de reabilitar
Urmasii lui Mihai Antonescu, fostul ministru de externe al Romaniei din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, cer reabilitarea acestuia printr-un proces aflat pe rolul Sectiei I Penala din cadrul Curtii de Apel Bucuresti. Cererea de reabilitare nu a fost formulata insa in sensul revizuirii capetelor de acuzare la care Mihai Antonescu a fost gasit vinovat de Tribunalul Poporului si executat la Jilava in 1 iunie 1946, impreuna cu maresalul Ion Antonescu, Gheorghe Alexianu si Constantin Vasiliu. Cezar Mihai Antonescu, cel care a introdus actiunea, solicita instantei sa constate ca executata pedeapsa la care a fost condamnat fratele bunicului sau si sa admita cererea de reabilitare formulata „in vederea restituirii unor bunuri succesorale“.

In cererea de reabilitare depusa la dosarul cauzei al carui prim termen s-a judecat in data de 1 noiembrie la Curtea de Apel, Cezar Mihai Antonescu, al carui bunic a fost fratele politicianului roman, a precizat ca pedeapsa cu moartea la care a fost condamnat Mihai Antonescu de Tribunalul Poporului in 1946 nu mai este prevazuta de legislatia penal a in vigoare, in prezent cea mai grea pedeapsa fiind detentia pe viata. In actul depus se arata ca dispozitiile care reglementeaza reabilitarea judecatoreasca prevad, in cazul in care este vorba de considerarea ca executata a pedepsei detentiei pe viata, „trecerea unui termen la care se adauga jumatate din durata pedepsei, ceea ce in speta s-a implinit, avand in vedere ca au trecut peste 60 de ani (...) de la data cand a luat sfarsit executarea pedepsei principale“. Magistratii Curtii de Apel Bucuresti vor relua judecata pe fond in acest dosar pe 15 noiembrie, data la care au prorogat discutarea cererii de introducere in cauza a Valeriei Antonescu si a Marioarei Antonescu, sora, respectiv mama semnatarului cererii de reabilitare.

Se urmareste anularea deciziei de confiscare a averii
Intr-un certificat de mostenitor aflat la dosarul cauzei, incheiat la notariat in toamna anului 1998 de Cezar Mihai Antonescu, se precizeaza ca de pe urma defunctului Mihai Antonescu nu au ramas bunuri, fiind confiscate de comunisti, insa actul certifica faptul ca mostenitorul fostului ministru de externe este fratele sau, Dumitru Antonescu, bunicul lui Cezar Mihai Antonescu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.