Instrumentul va fi bazat pe actiuni si valute
BVB cere avizul CNVM pentru lansarea acestuiaBursa de Valori Bucuresti intentioneaza sa lanseze la tranzactionare contracte derivate pe actiuni (single stock futures) si pe valute, iar documentatia necesara a fost inaintata Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare pentru aprobare, a informat BVB printr-un comunicat.
In urma deciziei Consiliului Bursei, au fost transmise CNVM specificatiile contractelor futures avand ca activ suport dolarul american, euro si actiunile celor cinci Societati de Investitii Financiare si ai emitentilor Banca Transilvania, Petrom si Transelectrica, se arata in informare.
Totodata, in vederea completarii codului Bursei, au fost transmise spre avizare la CNVM si reglementarile pentru ajustarea contractelor futures ca urmare a evenimentelor corporative.
"Aceste prevederi se aplica in functie de impactul potential asupra pretului in piata si/sau a valorii notionale a unui contract futures. Decizia de ajustare este luata atunci cand se anticipeaza un efect al evenimentului corporativ asupra cotatiilor actiunilor care reprezinta activul suport al contractului respectiv", se precizeaza in comunicatul Bursei.
BVB a lansat in luna septembrie operatiuni cu derivate pe indicele BET, calculat pe baza evolutiei celor mai lichide zece companii, si pe indicele BET-FI, care urmareste evolutia celor cinci societati de investitii financiare.
Inainte de lansarea acestor instrumente pe BVB, operatiunile cu derivate s-au derulat numai la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu, decizia privind tranzactionarea derivatelor la Bursa din Bucuresti fiind adoptata deoarece actionarii BVB au respins fuziunea cu Bursa din Sibiu.
Instrumentele financiare derivate au la baza un activ suport, care reprezinta indicele bursier sau valutar, rata dobanzii, marfa, precum si orice alt activ sau instrument al carui pret, randament sau unitate de marime determina valoarea unui IFD.
Operatiunile de piata cu instrumentele financiare derivate vor putea fi derulate in moneda nationala sau in valuta, iar Consiliul Bursei decide cu privire la admiterea si retragerea unui IFD pe piata derivatelor.