Avantajul sondajelor si al statisticilor consta in rapiditatea cu care iti deschid convingator capul. Un recent sondaj INSOMAR ajunge la concluzia ca doua treimi dintre romani cred ca nu poti reusi in viata fara sa fii corupt. Corupt pe bune. Sa iei
Avantajul sondajelor si al statisticilor consta in rapiditatea cu care iti deschid convingator capul. Un recent sondaj INSOMAR ajunge la concluzia ca doua treimi dintre romani cred ca nu poti reusi in viata fara sa fii corupt. Corupt pe bune. Sa iei spaga, mita, pesches, cadouri, atentii. Logica e simpla, ai daca primesti. Si strangi in consecinta. Spaga agonisita te-nalta pe culmile succesului. Dar nici nu poti sa strangi asa, ca ghiolbanu, trebuie sa si dai. Sa ungi osia. Reusita in viata (de bani vorbim, gloria vine dupa), se obtine respectand principiul sfant al jocurilor piramidale. Sistemul se intretine daca nu esti neam prost cu el. 41 la suta dintre repondenti au recunoscut, mai vioi sau mai timid, ca au dat la viata lor de-au rupt. Ca sa aiba succes. Sa puna mana pe o adeverinta fara coada, pe un certificat fara sa fie plimbat cu lunile, sa prinda o sinecura fara concurs, sa scape de o amenda de circulatie etc. Cei carora le-au dat, marturisesc ei, erau functionari din institutiile de stat. Functionarii respectivi au cerut spaga tot in ideea succesului. De unde sa iei daca nu de la fraierii care cred ca te lipesti de o autorizatie, un post, o aprobare fara sa dai. Institutiile de top sunt MI, cu aripa politiei rutiere, primariile, consiliile judetene si Parlamentul, ultimele trei fiind si influentate politic in sensul corespunzator. Aderarea la UE, spune INSOMAR, ne-a sporit ambitiile, deoarece 30 la suta spun ca, dupa aderare, coruptia a crescut in Romania.


Judecand cinstit, observi ca, in primul rand, coruptia e similara cu succesul. Succesul in viata. In viata asta. Pana nu e prea tarziu. O explicatie in plus ne-au oferit-o de curand britanicii de la The Economist Intelligence Unit, dupa ce au ajuns la concluzia ca "romanii mai au de asteptat intre 60 si 70 de ani pana cand PIB-ul pe cap de locuitor, raportat la puterea de cumparare, va fi similar cu al statelor din Vestul Europei". Conform studiului, ca sa-ti fie bine in Romania macar la pensie, trebuie s-o dai pe coruptie din frageda pruncie, de la cateva luni. Te-a prins taiatul motului, te-ai ars. Britanicii sunt inconstienti. La ce sa se astepte cand vin cu astfel de studii? De ce cred ei ca alergam ca apucatii prin toata Europa? Ca sa nu asteptam ca tampitii 66 de ani. Ca sa apucam succesul in viata. Conform sondajului si studiului invocate, lucrurile se leaga: sporeste coruptia (deci succesul), creste si PIB-ul ca-n basme.


Preceptul nu tine de moralitate, ci de dorinta apriga, fierbinte, patriotica de progres. Pe care sa-l apuci pana la 35-40 de ani, varsta la care chestionatii INSOMAR descoperisera ca nu mai era nimic de facut fara sa dai si sa iei spaga.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.