Analistii estimeaza ca preturile au avut o crestere anuala cuprinsa intre 6,6% si 6,85% la finalul lunii octombrie, ca urmare a presiunilor inflationiste cauzate de seceta si scumpirea petrolului pe pietele internationale, fapt care poate atrage si o
Analistii estimeaza ca preturile au avut o crestere anuala cuprinsa intre 6,6% si 6,85% la finalul lunii octombrie, ca urmare a presiunilor inflationiste cauzate de seceta si scumpirea petrolului pe pietele internationale, fapt care poate atrage si o inflatie peste estimarile BNR la finalul lui 2007.
Economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, estimeaza o inflatie de 0,9% in octombrie fata de luna precedenta. "Rata anuala a inflatiei o vedem la 6,8% fata de octombrie 2006. Principalii factori care au contribuit la aceasta urcare in octombrie ar trebui sa fie scumpirea alimentelor, a gazului si a energiei termice. Seceta prelungita din timpul verii va sustine noi cresteri ale preturilor alimentelor pana la sfarsitul acestui an, chiar si in primele luni din 2008", a explicat Dumitru, pentru NewsIn. Acesta se asteapta la o temperare a inflatiei in noiembrie si decembrie fata de a zecea luna a acestui an, ca urmare a efectului de baza.
"Perspectivele de inflatie pentru prima jumatate a anului viitor sunt de asemenea negative. Credem ca rata anuala a inflatiei va depasi din nou nivelul de 6% in prima jumatate a lui 2008. In consecinta, majorarea recenta a ratei dobanzii de politica monetara are scopul de a limita deteriorarea estimarilor pentru inflatie, in conditiile defavorabile prevazute. Consideram ca sunt posibile noi majorari ale dobanzilor si ca singurul lucru care poate face banca centrala sa mentina nivelul actual ar fi o intarire a leului", a mai spus Dumitru.
Lucian Anghel, economistul sef al BCR este de parere ca inflatia in octombrie a ajuns la 0,9-1% si ca rata anuala a inflatiei a fost de aproximativ 6,7%, pe fondul scumpirii alimentelor si socurilor externe, precum cresterea pretului petrolului. "In noiembrie si decembrie ar trebui sa asistam la o coborare catre 5,7%, insa numai daca leul se va aprecia usor catre 3,3 lei/euro catre sfarsitul anului", a mai spus Anghel, pentru NewsIn.
Pentru 2008, el apreciaza inflatia la 4,6% si considera ca exista sanse ca inflatia sa ramana in culoarul tintit de BNR in conditiile unui an agricol normal si daca socurile externe nu se intensifica.
Economistul sef al ING Bank Romania, Florin Citu, prognozeaza un nivel de al inflatiei de 0,7% in octombrie fata de septembrie 2007 si o rata anuala a inflatiei de 6,6%. Pana la sfarsitul anului, Citu considera ca inflatia va ajunge la 5,8% in decembrie 2007 si la 4,8% la sfarsitul anului vitor. "Desi nu excludem o noua majorare a dobanzilor in 2008, este posibil ca BNR sa nu mai intervina pentru a nu risca sa afecteze cresterea economica, deci va fi timida in aplicarea unor masuri mai drastice", a declarat Anghel.
Analistul bancii Unicredit Romania, Rozalia Pal, estimeaza inflatia anuala la 6,7% in octombrie si la 5,9% la sfarsitul anului, cu o accentuare de 0,8% in octombrie fata de septembrie 2007. De asemenea, Pal estimeaza o usoara intarire a leului catre 3,32 lei/euro la sfarsitul acestui an, insa avertizeaza ca asupra monedei nationale vor exista atat presiuni de depreciere, cat si de apreciere.
Economistul sef al Alpha Bank Romania, Ella Kallai, considera ca inflatia va depasi usor, la sfarsitul acestui an, estimarile revizuite de 5,7% ale BNR, pe fondul cresterii preturilor volatile si pentru energie. "Estimam inflatia la sfarsit de an la 5,8%, ceea ce inseamna un nivel cumulat pe trimestrul al patrulea de 1,8% si o medie lunara pe urmatoarele trei luni de 0,6%. , a explicat Kallai.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.